Здравейте, уважаеми читатели на Gol.bg. Продължаваме да ви представяме рубриката "Топ дербита". В нея ще имате възможност да видите кои са най-възловите мачове на Стария континент, които ще се играят през седмицата. Ще получите и информация за датата и часа на отделните дербита от Европа.

Тази седмица има един куп интересни мачове и традиционно ще започнем с тези в от Шампионска лига. Погледите там са насочени към сблъсъка на богаташите от ПСЖ и Манчестър Сити. Миналия сезон те се срещнаха на 1/2-финалите и англичаните продължиха напред след 2:1 в Париж и 2:0 на "Етихад". През 2016 г. "гражданите" отново се оказаха непреодолимо препятствие за парижани – 2:2 във Франция и победа с 1:0 на Острова за домакините.

Сега ПСЖ разполага с Лео Меси, но адаптацията на аржентинския гений определено не протича лесно, освен това е под въпрос за двубоя заради контузия. Отделно медиите във Франция не спират да пишат за напрежение на "Парк Де Пренс", продиктувано от звездната селекция. Слуховете гласят, че Меси има разногласия с Маурисио Поченито, а Килиан Мбапе с Неймар.

Това далеч не е единственият интересен мач от турнира. Шампионът на Европа Челси гостува на Ювентус, който определено не убеждава от началото на сезона. За капак под въпрос за "бианконерите" са титулярните им нападатели Пауло Дибала и Алваро Мората. Двата отбора играха за последно през 2012 г. и срещата на "Стамфорд Бридж" завърши 2:2, а на Ботуша домакините се наложиха с 3:0, след което Челси отпадна от групите с актив от 10 точки. Интересното е, че и тогава лондончани бяха спечелили Шампионска лига в предходната кампания.

В Италия ще има още един голям мач от турнира. Милан посреща Атлетико Мадрид в опит да запише първа победа в ШЛ от 2014 г. насам, т.е. от последното му участие. Тогава "росонерите" отпаднаха на 1/8-финалите именно от "дюшекчиите" след 0:1 на "Сан Сиро" и 1:4 в Испания. Сега 7-кратният първенец на Стария континент започна с 2:3 от Ливърпул след дългото си отсъствие от надпреварата. Лошата новина за Стефано Пиоли е, че Златан Ибрахимович ще пропусне и този мач.

Във вътрешните първенства няма да е по-скучно. Манчестър Сити ще се опита да спечели и на "Анфийлд", след като в предния кръг победи на "Стамфорд Бридж". През миналия сезон "гражданите" се наложиха с 4:1 в дома на Ливърпул и по този начин прекъснаха черната си серия от 18 поредни мача без успех на този стадион във Висшата лига, от които мърсисайдци спечелиха 12, а 5 завършиха наравно.

В Испания един срещу друг се изправят Атлетико Мадрид и Барселона. Както и срещу Милан, "дюшекчиите" отново са определяни за фаворит. Каталунците определено изпитват огромни трудности след напускането на Лео Меси, а през миналия сезон паднаха на "Уанда Метрополитано" с 0:1. Интересното е, че се очаква в предни позиции Диего Симеоне да заложи на две от бившите звезди на Барса Луис Суарес и Антоан Гризман.

У нас Левски ще гони първа шампионатна победа след завръщането на легендата Станимир Стоилов. Под негово ръководство "сините" направиха две равенства (2:2 с Локомотив в Пловдив и 0:0 с ЦСКА 1948 на "Герена"), а вчера загубиха с 1:2 от ЦСКА във Вечното дерби на България. И сега задачата за Мъри не изглежда по-лесна, домакинство на Лудогорец. Разградчани се намират в серия от 5 поредни победи над Левски в първенството с голова разлика 10:0! Положението на "Герена" е не по-малко стряскащо за 26-кратния шампион на България – 5 последователни успеха за Лудогорец, с голова разлика 0:9! За последно "сините" победиха разградчани за първенство през 2016 г. с 1:0 у дома. Оттогава "зелените" имат 12 победи, при 4 равенства.


 

Най-интересните мачове за седмицата:

Шампионска лига, групова фаза, 2-ри кръг 

Утре от 19.45 часа:
Аякс – Бешикташ
Шахтьор Донецк – Интер

От 22.00 часа:
Милан – Атлетико Мадрид
Борусия Дортмунд – Спортинг Лисабон
Порто – Ливърпул
ПСЖ – Манчестър Сити
РБ Лайпциг – Брюж 
Реал Мадрид – Шериф Тираспол

Сряда от 19.45 часа:
Аталанта – Йънг Бойс
Зенит – Малмьо 

От 22.00 часа:
Байерн Мюнхен – Динамо Киев
Бенфика – Барселона
Ювентус – Челси
Манчестър Юн – Виляреал
РБ Залцбург – Лил
Волфсбург – Севиля

Лига Европа, групова фаза, 2-ри кръг 

Четвъртък от 22.00 часа:
Лудогорец – Цървена звезда
Брага – Мидтиланд 

Лига на Конференциите, групова фаза, 2-ри кръг

Четвъртък от 19.45 часа:
ЦСКА – Бодьо/Глимт
Зоря Луганск – Рома

Англия, Висша лига, 7-ми кръг

Събота от 14.30 часа:
Манчестър Юн – Евертън

От 17.00 часа:
Челси – Саутхемптън

От 19.30 часа:
Брайтън – Арсенал

Неделя от 18.30 часа:
Ливърпул – Манчестър Сити

Испания, Ла Лига, 8-ми кръг 

Събота от 22.00 часа:
Атлетико Мадрид – Барселона 

Неделя от 17.15 часа:
Еспаньол – Реал Мадрид

Италия, Серия "А", 7-ми кръг

Събота от 19.00 часа:
Торино – Ювентус

От 21.45 часа:
Сасуоло – Интер 

Неделя от 19.00 часа:
Рома – Емполи

От 21.45 часа:
Аталанта – Милан

Германия, Бундеслига, 7-ми кръг

Събота от 16.30 часа:
Борусия Дортмунд – Аугсбург 

Неделя от 18.30 часа:
Байерн Мюнхен – Айнтрахт

България, efbet Лига, 9-ти кръг

Днес от 17.30 часа:
Пирин – Черно море

От 19.45 часа:
Локомотив София – Славия

България, efbet Лига, 10-ти кръг

Петък от 17.30 часа:
Ботев Пловдив – ЦСКА 1948

От 19.45 часа:
Берое – Локомотив Пловдив

Събота от 15.15 часа:
Ботев Враца – Локомотив София

От 17.45 часа:
Славия – Пирин

От 20.00 часа:
Арда – Черно море

Неделя от 17.45 часа:
Царско село – ЦСКА

От 20.15 часа:
Левски – Лудогорец