Евентуално отлагане на Олимпийските игри в Токио заради коронавируса ще нанесе тежък финансов удар по организаторите. Това заяви редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова.

"Според официални данни Янония е отделила 13,4 милиарда долара за организирането на Игрите. От тях 277 млн. долара са изразходвани за нов олимпийски стадион. Тези суми няма как да се възвърнат при отлагане. Отделно има сключени спонсорски договори с над 70 местни спортни фирми. Те са на стойност над 900 млн. долара, които ще бъдат изгубени. Лъвският дял от приходите винаги идва от продажбата на телевизионни права. В случая това са приблизително 73% от 5,7 млрд. долара от приходите, които МОК очаква", заяви Коларов.

Той каза още, че телевизиите, които са купили правата за излъчване на Олимпийските игри също ще са на загуба. "Една от големите компании в САЩ вече плати 4,4 млрд. долара за следващите четири Олимпиади, зимни и летни. После инвестира допълнителни 7,7 млрд. долара за още шест издания. Разбира се, има застраховка при подобни случаи, което драстично ще намали загубите. Очаква се при отлагане компанията да е на минус 250 млн. долара от реклами", каза още редакторът.

Той говори още и за спортните събития в Италия, които ще се проведат без фенове заради разпространението на коронавируса.

Вижте видео с целия разговор тук