ЦСКА вчера официално продаде таланта си Валентин Антов на елитния италиански Болоня.

Националът първоначално преминава на "Стадио Ренато Дал'Ара" под наем срещу 500 хиляди евро. В договора между двата клуба има и откупна клауза от 3 млн. евро. Предполага се, че тя става задължителна, ако "рособлу" не изпаднат от Серия "А". Това изглежда малко вероятно. Възпитаниците на Синиша Михайлович са на 5 точки от опасната зона и имат по-стабилен състав, сравнение с другите отбори, които се борят за оцеляване. 

За това приемаме, че трансферът на Антов е на стойност 3,5 млн. евро. Това означава, че откакто Гриша Ганчев стана собственик на ЦСКА, клубът е продал футболисти за 18,27 млн. евро! Тук правим и уточнение, че става въпрос само за големите сделки и по-малките, като преминаването на Тонислав Йорданов в Арда Кърджали, не са включени в крайната цена.

Разбира се, повечето от сумите са неофициални, но за някои има яснота точно колко са, за други се позоваваме на Transfermarkt. В тях не са включени и бонусите, които "червените" са получили или могат да получат.

Първият голям изходящ трансфер на Ганчев на "Българска армия" беше на Антон Недялков. В края на 2017 г. той премина в ФК Далас срещу 1,27 млн. евро. Последния е на Антов, отново през зимен прозорец.

Прави впечатление, че именно през януари ЦСКА прави най-големите продажби на свои футболисти. Такива бяха случаите и с Мауридес и Жанио Бикел. Цената на последния издаде бившият защитник на "червените" Раул Албентоса. "В нашия отбор има много добри футболисти. Жанио Бикел, който премина във Ванкувър за 2 млн. евро, е един от тях", каза в началото на тази година испанецът и малко след това си тръгна от Борисовата градина.

Иначе Гриша Ганчев е известен с големите си продажби още от времето в Литекс. Тлъсти пачки получи от много футболисти, сред които Ивелин Попов, Дока, Симеон Славчев, Радостин Кишишев, Светослав Тодоров, Миливое Новакович, Данило Асприля и др. Според Transfermarkt продадените състезатели от Ловеч в периода 2000 – 2016 г. са на обща стойност 37,12 млн. евро.

В ЦСКА се движи с много по-бързи темпове и това е нормално, защото клубът е доста по-известен в Европа и марката му автоматично повишава цените на футболистите. Сега ни остава да чакаме и следваща голяма изходяща сделка на Ганчев. Да се надяваме отново да е на българин, защото това ще е от полза и на националния отбор. 

Големите продажби на ЦСКА в ерата на Гриша Ганчев:

Футболист Продаден на Цена 
Юнус Санкаре Панатинайкос €300 хил.
Кристиян Малинов Льовен €400 хил.
Евандро МОЛ Фехервар €1 млн.
Антон Недялков ФК Далас €1,27 млн. 
Жанио Бикел Ванкувър €2 млн.
Мауридес Чангчун Ятай €2,9 млн.
Фернандо Каранга Тянджин Теда €3,4 млн.
Кирил Десподов Каляри €3,5 млн.
Валентин Антов Болоня €3,5 млн.


Веселин Коларов, Gol.bg