Време е за големия финал в Шампионска лига. Един срещу друг се изправят Манчестър Сити и Челси, а мачът ще се състои в Португалия и на него могат да присъстват 16 500 зрители. Това заяви редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в рубриката си "Спорт и бизнес" в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова.

Срещата ще се състои в събота от 22.00 часа наше време, а гостът направи финансови разбивки на два от най-богатите клуба в света. "Съставът на Сити е по-скъп. Цената му надхвърля малко над 1 милиард евро. Този на Челси е почти 774 милиона евро. Най-скъпите футболисти на "гражданите" са Кевин де Бройне и Рахим Стърлинг, които струват по 100 млн. евро. От "Стамфорд Бридж" №1 по този показател е Кай Хаверц (70 млн. евро), следван от Тимо Вернер (65 млн. евро)", каза гостът.

Най-скъпите трансфери на Сити за последната година:

Име От Сума
Рубен Диаш Бенфика €68 млн.
Натан Аке Борнемут €45,3 млн.
Феран Торес Валенсия €23 млн.


Най-скъпите трансфери на Челси за последната година:

Име От Сума
Кай Хаверц Байер Леверкузен €80 млн.
Тимо Вернер РБ Лайпциг €53 млн.
Бен Чилуел Лестър €50,2 млн.

 

Той направи съпоставка и колко пари са дали Сити и Челси за нови попълнения през изминалата година, за да стигнат до финала в Шампионска лига. "Английският първенец плати 169 млн. евро за нови футболисти. Най-скъпата покупка се оказа и най-важната. Рубен Диаш беше взет от Бенфика за 68 млн. евро и веднага подобри играта в защита на "гражданите". Феран Торес, който беше взет от Валенсия за 23 млн. евро, също се оказа отличен трансфер. Челси плати 247 млн. за нови състезатели. Най-много за Хаверц – Байер Леверкузен получи 80 млн. евро. За 53 млн. евро беше взет Тимо Вернер от РБ Лайпциг. За момента нападателят не оправдава дадените за него средства и феновете го помнят повече с фрапантните му пропуски, отколкото с головете", каза още Коларов.

Гуардиола срещу Тухел:
 

Сезон Турнир Фаза Мач
13/14 Бундеслига 9-ти кръг Байерн - Майнц 4:1
13/14 Бундеслига 26-ти кръг Майнц - Байерн 0:2
15/16 Бундеслига 8-ми кръг Байерн - Дортмунд 5:1
15/16 Бундеслига 25-ти кръг  Дортмунд - Байерн 0:0
15/16 Купа на Германия Финал Байерн - Дортмунд 0:0, 4:3 след дузпи
20/21 ФА Къп 1/2-финал Челси - Манчестър Сити 1:0
20/21 Висша лига 35-ти кръг Манчестър Сити - Челси 1:2

Общо: 4 победи за Гуардиола, 2 победи за Тухел, 1 равенство

Гостът говори и за съперничеството между мениджърите на двата отбора Пеп Гуардиола и Томас Тухел, които често са сравнявани заради близките си разбирания за играта. "Те имат 7 мача помежду си, като историята им започва още от Бундеслигата. Там Пеп води Байерн Мюнхен, а през това време Тухел беше начело на Майнц и Борусия Дортмунд. Предимството е на страната на испанеца: 4 победи, 1 равенство и 2 загуби. Но пораженията му са именно, откакто германецът застана начело на Челси. Това няма да е първи финал помежду им. През 2016 г. Байерн и Дортмунд играха финал за Купата на Германия и баварците се наложиха след изпълнение на дузпи", каза още Коларов.

Скоро очаквайте видео с целия разговор. В него гостът говори и за "Ролан Гарос".

Снимка: БГНЕС