Новак Джокович може да загуби милиони заради скандала с участието му на Australian Open. Това заяви редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в рубриката си "Спорт и бизнес" в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

Според информация в световните медии, част от спонсорите на световния №1 следят внимателно случващото се с Ноле. "Отказът му да се ваксинира може да му доведе сериозни парични загуби. Компаниите, с които Джокович има договори, призовават своите клиенти да се имунизират срещу коронавирус. И с решението на тенисиста се получава голям разнобой. Според неофициални информации, това може да коства на Джокович около 50 милиона щатски долара. Предполага се, че сърбинът печели много повече от спонсорски договори, отколкото от тениса. През юни 2021 г. той беше 46-ти в списъка на Forbes на 100-те най-високоплатени спортисти в света", заяви Коларов.

Той добави, че Джокович е участвал в жребия за турнира от Големия шлем вчера, а днес беше обявено, че визата му отново е анулирана. И ако не бъде депортиран, ще играе в първия кръг срещу друг сърбин – Миомир Кецманович. "Ноле може да загуби финансови средства и ако не участва в Мелбърн. Тази година наградните фондове на Australian Open са рекордни – 75 млн. австралийски долара. Това прави увеличение с 4,9% спрямо 2021 г. Докато миналата година имаше силен фокус върху увеличението на средствата за губещите квалификанти и ранните кръгове, сега се наблюдава най-голямо увеличение на последния етап. Шампионът ще получи 2 875 000 австралийски долара, миналата година Джокович прибра 2 750 000 австралийски долара. Но най-голямо увеличение се забелязва при 1/2-финалистите и подгласника – средно около 5%. Победителите от първия кръг на квалификациите сега взеха 24 хил. долара, преди 12 месеца сумата беше 25 хил. долара. Общо сумите за квалификациите бяха намалени с около 4%", добави Коларов. 

Скоро очаквайте видео с целия разговор. В него гостът говори още за Григор Димитров, Димитър Кузманов и Виктория Томова.

Снимка: БГНЕС