Победата на Франция на Мондиала в Русия и футболът като обединител на един народ - това е една от двете водещи теми днес в редица европейските и американските издания. Другата е предстоящата среща на върха в Хелзинки на президентите на Русия и на САЩ.

Денят на славата настъпи, пише френският в. "Фигаро". Изданието публикува разказ за "невероятния руски роман на сините", посветен на последните месеци, преживени от френските национали. Вестникът дава и оценки на представянето на националите във финалния мач. Антоан Гризман получава 9 по десетобалната скала на вестника. Пол Погба има 8, също като Килиан Мбапе, а Люка Ернандес и Самюел Юмтити получават 7. Бенжамен Павар, Рафаел Варан и Юго Лорис получават 4. Блез Матюиди има 5,5, Оливие Жиру - 5, Н'Голо Канте - 3. 

Вестникът се спира и върху бурната емоция на френския президент на трибуната на стадиона в Москва. Националната радост от победата показва каква нужда има френското общество от подобен празник, допълва изданието. В анкета на изданието 53 процента от анкетираните смятат, че победата на националите ще повдигне духа на французите.

Вестникът обаче припомня и, че радостта от победата в Париж и в други градове на Франция се е изродила и във вандалски прояви, като плячкосване на магазини, хвърлени предмети по полицаи и обикновени хора, подпалване на коли и велосипеди. На места, като Париж, е имало и сблъсъци с полицията.

Победата на Мондиала е коронясване на младостта и дисциплината - така "Монд" определя победата на Петлите на шампионата в Русия. Вестникът се спира основно върху Килиан Мбапе, който е един от големите архитекти на победата на Франция. Роден през декември 1998 г., на 19 години той бе определен като най-добър млад играч на Мондиала. Мбапе има четири гола от шампионата. Той въплъщава победоносната младеж в националния отбор, едновременно дисциплинирана и експлозивна. Мбапе почти подобри рекорди от далечното минало. Той е третият най-млад играч вдигнал купата на Мондиала след Пеле през 1958 г. (на 17 години, 8 месеца и 6 дни) и Джузепе Бергоми през 1982 г. (на 18 години, 6 месеца и 17 дни). Мбапе е и вторият най-млад играч, който бележи гол на финала на Мондиала след Пеле през 1958 г. в мача на Бразилия срещу Швеция.

Франция ликува, пише в. "Кориере дела сера", но също се спира върху вандалските прояви в Париж, последвали ликуването след победата и наложили евакуацията на булевард Шан-з-Елизе.

Франция се обедини, така в. "Ню Йорк таймс" коментира сплотената френска нация след победата на националите. В проблемните предградия на Париж, откъдето са редица от националите, можеше да се видят жени с хиджаби редом до свещеник да се радват на победата. Триумфът на националите даде повод на мигрантите и на потомците на мигранти да се радват, да се почувстват горди и французи, а не аутсайдери, защото бащите на част от победителите са от Северна Африка. 

Невероятно е да си мисли човек, че всички французи във всички градове са обединени, пише в. "Либерасион" за победата на националите, накарала французите да се обединят по един щастлив повод, след като в последно време те бяха разединени по редица въпроси и когато се обединяваха, това беше пред лицето на тероризма (атентатите от 2015 г. и 2016 г.).

Британският "Гардиън" се спира и върху настроенията във Хърватия след историческото второ място на националите. Хърватските фенове посрещат философски загубата, отбелязва изданието. Френското издание на "Хъфингтън пост" се спира върху срещата на Макрон и съпругата му Бриджит с националите в съблекалнята след края на мача и върху снимките, които те са си направили с футболистите.

Френските издания на "Клоузър" и "Ел" пък обръщат внимание на церемонията по награждаването, на която Макрон и хърватската президентка Колинда Грабар-Китарович останаха под дъжда и се измокриха до кости, докато руският президент Владимир Путин бе удобно покрит с чадър. "Ел" отбелязва, че Макрон и особено хърватската президентка са спечелили симпатиите по време на тази невероятна сцена. Хърватската президентка е запазила търпението си и усмивката си и е продължила да поздравява и прегръща футболистите въпреки проливния дъжд. Подобна е била и реакцията на Макрон, за когото изданията на шега пишат, че и той като националите е "намокрил фланелката си". Коментатори пък критикуват Путин за проява на неелегатност точно в този момент и смятат, че той е трябвало бързо да отиде с чадъра до хърватската си колежка и да я предпази от дъжда. 

Френските издания се спират и върху нахлуването на четирима души на стадиона по време на финала, за което отговорност пое руската пънк група Пуси райън, която обясни, че така е искала да привлече внимание върху проблема с политическите затворници в Русия и да поиска по-специално освобождаването на украинския кинодеец Олег Сенцов, осъден на 20 години в Русия заради предполагаем тероризъм и трафик на оръжия.