Хърватия записа третата си поредна победа в група D на световното първенство, след като въпреки многото промени в състава си надви Исландия с 2:1 и завърши с пълен актив от 9 точки. На 1/8финала хората на Златко Далич ще играят с Дания. 

Исландците се бореха здраво и успяха да изравнят, след като хърватите бяха повели през второто полувреме, но в края Иван Перишич донесе успеха на своя тим. Островитяните останаха последни в групата с една точка, но могат да се гордеят от представянето си отново. 

Изненадващо или не селекционерът на хърватите Златко Далич направи цели 9 промени сред титулярите, от които само Модрич и Перишич запазиха местата си. За Исландия имаше 3 разлики от предишния мач, като в средата на терена Йохан Гудмундсон замени Рурик Гисласон. 

Началото бе спокойно, като хърватите владееха топката, но голови положения липсваха, след като и темпото не бе особено високо. Тази тенденция се запази и в следващите минути, преди в средата на първата част исландците да се подобрят. 

Те успяха да задържат топката в половината на съперника и първо Магнусон отклони силен тъч близо до далечната греда, след това стреля покрай целта след корнер, а в 31-ата минута и Гилфи Сигурдсон опита късмета си от свободен удар, но Калинич спаси. Това бяха добри минути за островитяните. 

В 40-ата минута дойде и най-добрата ситуация за тях. Финбагосан отне пред наказателното поле на Хърватия, взаимодейства с Гилфи Сигурдсон и след това стреля от границата на пеналта, но малко встрани. Много добро положение. 

Малко след това Бярнасон пропусна да открие след корнер, а в самия край на първата част Гунарсон стреля опасно, но Калинич спаси. Силни минути за исландците, но без голове до почивката. 

След нея исландците заиграха по-добре, но хърватите действаха спокойно. В 52-ата минута Бадель тресна гредата с удар от дистанция, а секунди след това се включи в наказателното поле, за да засече подаване на Пиварич и да открие - 1:0 за Хърватия!
 
Исландците реагириха и Ингасон накара Калинич да спасява удара му с глава, а при последвалия корнер прати топката в напречната греда. Късмет за хърватите! След това последваха минути, в които островитяните не успяха да направят нищо. 
 
Те обаче не се отказаха и в 75-ата минута късметът им се усмихна. Ловрен игра с ръка при една ситуация и това бе дузпа. Гилфи Сигурдсон този път не сбърка, както срещу Нигерия и изравни, за да върне шансовете на своя тим. 
 
В следващите минути обаче, исландците не успяха да стигнат до добри положения, въпреки опитите си. Хърватите чакаха своя момент и той дойде в 90-ата минута, когато Перишич се измъква отляво и не сбърка с мощен удар, за да донесе успеха на своя тим. 
 
Исландия - Хърватия 1:2
 
0:1 Бадель 53
1:1 Г. Сигурдсон 76 дузпа
1:2 Перишич 90
 
Исландия: Халдорсон, Севарсон, Ингасон, Р. Сигурдсон (70 Сугардарсон), Магнусон, Гудмундсон, Гунарсон, Халфредсон, Бярнасон (89 Траустасон), Финбогасон (85 А. Гудмундсон)
Хърватия: Калинич, Йедвай, Чорлука, Цар, Пиварич, Модрич (65 Брадарич), Ковачич (81 Ракитич), Бадель, Пяца (69 Ловрен), Перишич, Крамарич