Русия - Хърватия, мач от четвъртфиналите на Световното първенство по футбол, стадион “Фищ”, Сочи, 21:00 часа българско време. 

Прогнозата на Gol.bg:

Отборът на Хърватия стои на пътя на домакините от Русия към полуфинал на Световното първенство. Разбира се, “Сборная” ще има домакинското предимство, а освен това настроението в тима е приповдигнато след отстраняването на Испания в предишната фаза.

Хърватите също стигнаха четвъртфиналите след дузпи - 1:1 в редовното време срещу Дания и по-здрави нерви след това. Тимът на Русия досега не бе излизал от групите на Световно първенство, въпреки че има полуфинал преди разпадането на Съветския съюз през 1966. Най-голямото постижение на хърватите е третото място от 1998 г.

Наставникът на руснаците Станислав Черчесов демонстрира присъщото си спокойствие преди двубоя. “Опитвам се да не гледам телевизия и да не чета вестници, а да се съсредоточа около работата си. Мисля, че и футболистите правят същото. Опитваме се да не се разконцентрирани.

Ние, руснаците сме много крайни, така че нека променим това. Смятам, че трябва да сме конструктивни и когато има критики, те да бъдат полезни за нас. Казвате, че хората са в еуфория, но ние не бива да бъдем”, каза Черчесов. 

Аут за двубоя е Юри Жирков, който има проблем в прасеца, но се очаква Алан Дзагоев да бъде на разположение на треньора си, след като получи разтежение в мача на откриването срещу Саудитска Арабия. 

За хърватите се очаква да започне Иван Стринич, който получи лека контузия срещу Дания. Матео Ковачич пък има проблем с рамото. Победителят ще срещне на полуфиналите на 11 юли в Москва Англия или Швеция. 

СТАТИСТИКА 

Русия и Хърватия ще се изправят за четвърти път помежду си. В квалификациите на Евро 2008 завършиха и двата мача при 0:0, а през ноември 2015 г. хърватите спечелиха с 3:1. 

Хърватия вкара толкова толкова гола в четирите си мача от първенството този сезон - 8, колкото успяха да вкарат в 6 мача от първенствата през 2006 и 2014 г. 

Русия отправи 10 точни удара в първите си два мача от турнира и само 2 в последните два мача, един от които бе от дузпа на Артьом Дзюба срещу Испания. 

10 от последните 12 гола на Хърватия на Световно първенство паднаха през второто полувреме на срещата. 

Марио Манджукич вкара третото си попадение за Хърватия на световни финали при равенството срещу Дания. Само Давор Шукер (6) има повече голове от него. 

Резултат: 1:1