С голяма мъка Бразилия взе победата срещу Коста Рика. На прага на нова сензация Селесао измъкна успеха с 2:0 след попадения в добавеното време на мача. 

Бразилците играха слабо до почивката, но след това натиснаха и създадоха добри ситуации, така че трябваше да спечелят. Мачът ще се запомни и със ситуацията, при която реферът първо отсъди дузпа за фаворита, но след това я отмени. 

Костариканците бяха близо до точка, но не направиха нищо в атака и в крайна сметка не издържаха. Така без точка Мондиалът за тях е на път да приключи, докато Бразилия вече има 4 точки и гледа към 1/8финалите. 

Въпреки че обяви, че няма да прави промени при титулярите, селекционерът на Бразилия Тите трябваше да остави извън състава защитника Данило, който се оказа с проблем в бедрото и на негово място започна Фагнер. Формацията на костариканците пък включваше очаквано с петима в отбрана. 

Бразилците очаквано овладяха топката и първият им удар бе дело на Коутиньо, който в 3-ата минута стреля силно, но и доста неточно. Последваха минути без кой знае какви ситуации. Костариканците действаха прибрано и се справяха добре, стремейки се да търсят и възможности за контри. 

И в 13-ата минута получиха такъв. Гамбоа се измъкна отдясно, нахлу в наказателното поле и върна към Борхес, който от чиста позиция прати топката покрай вратата. Това показа, че костариканците изобщо не трябва да бъда подценявани. Последваха няколко нарушения срещу Неймар, но свободните удари за не донесоха нищо на Селесао и като цяло бразилците не бяха убедителни. 

В средата на полувремето Жезус вкара, но бе в категорична засада, така че попадението не бе зачетено. В 27-ата минута Неймар се измъкна отляво, но си поведе лошо и Навас успя да излезе и да го затвори. След това Марсело и Коутиньо опитаха удари, които бяха неточни. Все пак южноамериканците се посъбудиха. 

До почивката обаче, те така и не направиха нещо запомнящо се в нападение. Марсело отправи първият точен удар за  тях в 41-ата минута, като логично паузата дойде при 0:0, като най-доброто положение бе за добре подредения и организиран състав на Коста Рика. 

Селекционерът Тите пусна Дъглас Коста за второто полувреме и Бразилия заигра силно. Първо се стигна до разбъркване, при което Неймар бе изпреварен в последния момент от Навас. След това Удар на Жезус срещна напречната греда, а изстрел на Коутиньо бе отклонен от Гамбоа, който предотврати чист гол. Натискът на Селесао обаче бе сериозен. 

В 72-ата минута Неймар направи сериозен пропуск. От чиста позиция от дъгата, нападателят получи шанс да стреля, но прати топката покрай целта, макар и доста близо. Късмет за Коста Рика, защото този път Навас едва ли щеше да успее да реагира. 
 
В 78-ата минута обаче, Бразилия получи дузпа. Неймар финтира съперник в наказателното поле и падна, леко побутнат. Реферът Кайперс посочи бялата точка, но след това реши да се консултира със системата за видеоповторение. И отмени решението си! Съдията реши, че нападателят е паднал твърде лесно и сякаш бе прав. 
 
Това изнерви бразилците, които в следващите минути не направиха нищо сериозно в нападение. В 91-ата минута обаче, те стигнаха до пробива. Фирмино свали към Жезус, който не успя да овладее добре, но топката стана идеална за Коутиньо, който отблизо вкара! 
 
Това се оказа решаващо, като в последните секунди Неймар успя да направи успеха още по-добър, след като бе намерен на празна врата от Дъглас Коста и суперзвездата оформи крайното 2:0. 
 
Бразилия- Коста Рика 2:0
 
1:0 Коутиньо 91
2:0 Неймар 97
 
Бразилия: Алисон, Фагнер, Тиаго Силва, Миранда, Марсело, Каземиро, Паулиньо (68 Фирмино), Коутиньо, Уилиан (46 Дъглас Коста), Неймар, Жезус (93 Фернандиньо)
Коста Рика: Навас, Гамбоа (75 Боланьос), Акоста, Гонсалес, Дуарте, Овиедо, Венегас, Гузман (83 Техеда), Борхес, Брайън Руис, Уреня (54 Боланьос)