Петкратният световен шампион Бразилия се класира за 1/4финалите на световното първенство, след трудна победа над Мексико с 2:0 в Самара. 

Силно второ полувреме донесе успеха на Селесао, а суперзвездата Неймар бе големият герой с гол и асистенция за успеха. 

Мексиканците играха добре през първата част, но след това класата на южноамериканците си каза думата и те стигнаха до очакван триумф, като в следващия етап чакат победителя от мача Белгия – Япония. 

За мексиканците това е 7-о поредно отпадане на 1/8финалите, но реално тимът трудно щеше да продължи напред. 

В състава на Бразилия имаше една промяна в титулярния състав от последния мач, като Филипе Луис замени Марсело в защита, който се оказа с проблеми в гърба. За Мексико стартира Уго Аяла на мястото на наказания Ектор Морено, както и 39-годишния Рафаел Маркес вместо Лаюн.  

Считани за аутсайдери в двубоя, мексиканците започнаха със самочувствие и още във 2-ата минута стигнаха до положение. Гуардадо центрира отляво, Алисон не успя да избие топката добре и тя попадна в свободния Ървинг Лосано, който стреля, но в тялото на Миранда. 

Бразилия отговори с точен шут на Неймар, но право в Очоа, който боксира. Последваха равностойни минути, в които мексиканците действаха със спокойствие и увереност, като опитваха и атаки на висока скорост, но без да създават опасни положения. 

Все пак те създаваха напрежение в наказателното поле на съперника, но без да могат да стрелят точно във вратата. В същото време прехвалената атака на Бразилия изобщо не работеше. Коутиньо и Неймар малко играеха с топката, която изобщо не стигаше до Жезус. 

В 22-ата минута поредната добра атака на Мексико бе организирана отляво, чрез Вела, който влезе към центъра и подаде на границата на наказателното поле към Ерера. Той финтира и стреля, но Каземиро успя да го затвори. 

Все пак в 25-ата минута Неймар бразилците показаха зъбите си, след като Неймар проби отляво и потърси далечния ъгъл, но Очоа спаси. Малко след това се стигна до разбъркване пред вратата на Мексико и неточен удар на Коутиньо. 

Бразилците се подобриха и се настаниха в половината на съперника и в 33-ата минута Жезус стреля с левия крак, но Очоа пак бе на място, а след това и защитник му помогна. В следващите минути ситуацията не се промени, но бразилците макар и да доминираха, не успяха да стигнат до опасни положения и почивката логично дойде при 0:0. 

Бразилия натисна след паузата и в 48-ата минута Коутиньо получи на чиста позиция в наказателното поле, стреля мощно, но Очоа за пореден път показа страхотен рефлекс, за да избие. 

Мексико направи опасна контра малко след това, но Гаярдо реши да стреля, вместо да подава и го направи неточно. Подобрението на бразилците обаче логично им донесе аванс в резултата. 

В 51-ата минута Неймар събра няколко играчи пред наказателното поле, подаде зад себе си към Уилиан, който веднага нахлу в пеналта и по диагонала прати топката към далечната греда, където Неймар се плъзна по тревата и вкара отблизо втория си гол на турнира, за да даде аванс на Селесао. 

Последваха още добри положения за фаворита, като удари на Паулиньо и Уилиан бяха спасени по отличен начин от Очоа. Мексико опита по-активни действия и Вела стреля точно под гредата, но Алисон изби спокойно. 

Бразилците се прибраха малко по-назад, за да търсят нов  гол на контра. В 71-ата минута Мигел Лаюн имаше огромен късмет, че не бе изгонен, след като при една ситуация настъпи умишлено по глезена Неймар, докато отиваше да вземе топката, която заедно със звездата на Бразилия бе извън страничната линия. Реферът обаче не изгони грубияна. 
 
Бразилците затвориха мача и в 88-ата минута си гарантираха окончателно триумфа. Отлична контра завърши с пробив на Неймар и подаване към резервата Фирмино, който на празна врата не пропусна и оформи победата. 
 
Бразилия – Мексико 2:0
 
1:0 Неймар 51
2:0 Фирмино 88
 
Бразилия: Алисон, Фагнер, Силва, Миранда, Филипе Луис, Каземиро, Паулино (80 Фернандиньо), Уилиан, Коутиньо (86 Фирмино), Неймар, Жезус
Мексико: Очоа, Алварес (55 Джонатан дос Сантос), Салседо, Аяла, Гаярдо, Ерера, Маркес (46 Лаюн), Лосано, Вела, Гуадрадо, Ернандес (60 Хименес)