Първенецът на планетата Германия сензационно загуби с 0:1 от Мексико в двубой от група "F" на световното първенство по футбол в Русия, който се игра на стадион "Лужники".

Световният шампион изигра изключително слабо за стандартите си първо полувреме, в което се пропукваше в отбрана при почти всяка атака на своя противник. В същото време ацтеките действаха изключително смело и не демонстрираха никакъв респект към скърцащата германска машина.

Десетина минути преди почивката се случи и логичното, защото Ървинг Лозано матира Мануел Нойер с плътен удар в долния ляв ъгъл, получавайки подаване от Хавиер Ернандес - Чичарито.

През второто полувреме момчетата на Йоахим Льов имаха осезаемо предимство и отправиха куп удари, но така и не можеха да създадат чиста голова възможност, с която да материализират превъзходството си. Така за първи път в историята Мексико побеждава Германия на световни финали, като до момента двете нации имаха три срещи на най-големия международен форум.

Как се разви мачът по минути, вижте ТУК!

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/VbYyBlubcG8" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>


Мексико се нуждаеше от около една минута, за да създаде първата интересна ситуация чрез Хървинг Лозано, но мощният му шут бе блокиран от Джером Боатенг в последния възможен момент. Германия отговори с бърза акция отдясно и удар по диагонала по земя на Тимо Вернер, но топката мина покрай целта.

Дори Матс Хумелс се беше включил в предни позиции и стреля точно с левия крак, но Очоа не беше изненадан. В дефанзивен план Матс извърши нарушения, но опитът на Лаюн развесели публиката по трибуните, за да се стигне и до мощния снаряд на Ерера, при който Мануел Нойер се намеси спокойно.

Малко след това се откри страхотна възможност за загубилия своята скорост Чичарито. Хавиер Ернандес получи отляво, но се забави и пропусна уникална възможност да стреля сам срещу Нойер. На отсрещната врата Тимо Вернер овладя в пеналта, завъртя се и би светкавично с левачката, но Очоа улови уверено!

Десетина минути преди почивката Мексико напълно заслужено откри резултата чрез Ървинг Лозано, който получи от Ернандес, финтира защитник и прати топката в долния ляв ъгъл с мощен удар.

Бундестимът се опита да намери светкавичен отговор, но първо шутът от въздуха на Сами Кедира беше блокиран, а след това перфектното изпълнение на Тони Кроос от фаул разтресе напречната греда, като в тази ситуация Очоа изби кълбото с върха на пръстите си.

След почивката Германия се опита да изнесе играта в половината на съперника и отчасти успяваше, но така и не стигаше до нито една опасна ситуация.

Преди изтичането на час игра двама мексиканци бяха останали сами срещу Джером Боатенг при бърза контраатака, но Чичарито и Вела не се разбраха и пропуснаха невероятен шанс да пратят световния шампион в тежък нокдаун.

В средата на втората част  Кимих отправи изненадващ удар със задна ножица в наказателното поле на Мексико след центриране на Джером Боатенг. При бърза контра на Мексико Чичарито излезе сам срещу Нойер, но бе настигнат и натиснат от Хумелс, след което падна на тревата, но бе отсъден фаул в атака.

Двайсетина минути преди края на мача Марко Ройс отправи бомбен изстрел по диагонала, но кълбото профуча над целта. Малко след това на терена се появи легендата на Мексико Рафаел Маркес, който записа участие на пето световно първенство.

Последваха удари на Кроос и Дракслер, но първият се оказа неточен, а вторият беше блокиран. После Лаюн на два пъти излезе на върха на атаката при бързи контри на мексиканците, но неизменно стреляше високо.

В 87-ата минута Марио Гомес получи отлична възможност след подаване отдясно, но не успя да уцели вратата на съперника отблизо. Към края германците опитаха хаотичен натиск, който не даде желания резултат.


Германия - Мексико 0:1

0:1 Ървинг Лозано - 35'


Германия: Нойер, Боатенг, Хумелс, Платенхардт (Гомес - 79'), Кимих, Кедира (Ройс - 60'), Кроос, Йозил, Мюлер, Дракслер, Вернер (Брандт - 86')

Мексико: Очоа, Аяла, Салседо, Лаюн, Морено, Ерера, Галярдо, Гуардадо (Маркес - 74'), Вела (Алварес - 58'), Лозано (Хименес - 66'), Чичарито