Манчестър Сити победи на ходом Борнемут с 2:1, въпреки че Хосеп Гуардиола пусна доста интересен състав. Давид Силва (6) и Габриел Жезус (39) дадоха комфортен аванс на “гражданите”, но през второто полувреме потрепериха. Гол на Джош Кинг бе отменен заради засада, а в 88-та минута резервата Дейвид Брукс намали. До края “черешките” можеха дори да изравнят, но Калъм Уилсъм пропусна от изгодна позиция, а имаше и няколко сериозни разбърквания пред вратата на Едерсон.

В крайна сметка Сити прибави още 3 точки към актива си и вече има 75, далеч зад първия Ливърпул (93) и далеч чад третия Челси (63). Борнемут пък продължава ожесточената си битка за оцеляване. Тимът на Еди Хау е на 18-то място с 31 точки, на 3 зад спасителната зона, където са Уотфорд и Уест Хем, които имат и мач повече.

Очаквано мениджърът на Манчестър Сити Пеп Гуардиола направи доста промени в състава си, гледайки към полуфинала за ФА Къп с Арсенал в края на седмицата. Това обаче по никакъв начин не се отрази на представянето на “гражданите”.

Още в 6-та минута Давид Силва даде аванс на Сити, като изпълни по прекрасен начин свободен удар, топката се отби в горната греда и се заби зад голлинията. Малко след това Фернандиньо получи пространство пред наказателното поле на гостите и стреля мощно по тревата, но Рамсдейл отрази.

Последваха две изгодни положения за Борнемут. Джуниър Станислас опита да копира изпълнението на свободния удар на Давид Луис, завъртя добре топката, но за негово нещастие Едерсон отрази, а след това топката се отби и в гредата. Малко след това Доминик Соланке бе изпуснат в наказателното поле на Сити, завъртя се и стреля мощно, но Отаменди се хвърли и постави тялото си на пътя на топката, за да я избие на метри от голлинията.

В 39-та минута Ман Сити реши всичко. Габриел Жезус получи хубаво подаване в наказателното поле, мушна топката между краката на Стейси, финтира и Куук, след което я заби в далечния ъгъл - 2:0.Това бе 40-ти гол на Жезус за Сити в неговия мач номер 100 за клуба. Повече попадения в толкова двубои имат единствено Серхио Агуеро (64) и Карлос Тевес (54).

Второто полувреме започна със спорно положение пред вратата на Сити. Соланке центрира остро към далечната греда, а Джош Кинг от метър вкара. Голът обаче бе отменен след преразглеждане на ситуацията с ВАР, при което се видя, че Кинг е бил с милиметри в засада. Малко след това Дан Гослинг пробва да намали, но ударът му бе блокиран от защитник на домакините.

В 72-та минута Габриел Жезус си помисли, че е спечелил дузпа за Сити, но ВАР не мислеше така! При ситуацията бразилецът навлезе в наказателното поле и падна след съприкосновение със Стив Куук. Повторенията показаха, че Жезус настъпи Куук, въпреки че и играта на защитника бе доста агресивна.

Това сякаш ядоса Жезус, който след отменената дузпа имаше прекрасен шанс да вкара втория си гол в мача. Ударът му обаче не попадна в очертанията на вратата.

В 88-та минута гостите все пак стигнаха до почетен гол. Калъм Уилсън беше изведен зад защитата на Сити с хубаво подаване от дълбочина, той пусна успоредно на голлинията към Дейвид Брукс, който отблизо нямаше проблеми да вкара. Малко след това гостите дори можеха да изравнят. Калъм Уилсън бе изпуснат на границата на наказателното поле, стреля силно с левия си крак, но не можа да намери очертанията на вратата.

Манчестър Сити - Борнемут 2:1
1:0 Давид Силва 6'
2:0 Габриел Жезус 39’
2:1 Дейвид Брукс 88’  

Манчестър Сити: Едерсон, Уокър (46 - Гарсия), Стоунс, Отаменди, Менди (77 - Зинченко), Д. Силва, Гюндоган (68 - Родри), Фернандиньо, Б. Силва (46 - Стърлинг), Фоудън, Жезус (77 - Марез)

Борнемут: Рамсдейл, Стейси, Кели, С. Куук, Рико, Билинг (90 - Стъридж), Лерма, Гослинг (70 - Кук), Станислас (69 - Брукс), Кинг (77 - Х. Уилсън), Соланке (69 - К. Уилсън)