Интер е първият полуфиналист в Лига Европа, след като надигра с 2:1 в Дюселдорф немския Байер Леверкузен. Хората на Антонио Конте изиграха страхотно първо полувреме, през което с голове на Николо Барела (15) и Ромелу Лукаку (21) поведоха в резултата. Голът на белгиеца бе рекорден в турнира, след като се разписа в девети пореден мач.

В средата на първото полувреме големият талант на “аспирините” Кай Хаверц върна едно от попаденията, но като цяло “нерадзурите” показаха по-висока класа и заслужиха мястото си сред топ 4 в турнира. Двубоят ще бъде запомнен и с двете отменени дузпи на Интер, при които ВАР се намеси и отмени първоначалните решения на главния съдия. В спора за място на финала Интер ще се изправи срещу победителя от сблъсъка между Шахтьор Донецк и Базел, които играят утре в Гелзенкирхен.

Първото полувреме се разви изцяло по вкуса на “нерадзурите”, които можеха да поведат още в първата минута, когато удар на Ромелу Лукаку бе блокиран. Малко след това и другата звезда в атаката на италианците Лаутаро Мартинес опита късмета си, но вратарят на немците Храдецки отрази.

Голът все пак не закъсня и в 15-та минута Николо Барела с прекрасно изпълнение изведе Интер в резултата. Лукаку не успя да стреля от границата на наказателното поле, но след няколко карамболи топката попадна на крака на Барела. Халът отправи страхотен удар с външен фалц и не остави никакви шансове на Храдцки за 1:0.

Пет минути по-късно Барела пропусна страхотна възможност. От далеч по-чиста ситуация и на метри от вратата халфът насочи топката в тялото на хвърлилия се вратар на немците, който някак успя да отрази. В 21-та минута все пак Интер вкара втори гол. Лукаку използва физическата си мощ в свиреп сблъсък с Тапсоба, от легнало положение успя да чукне топката и да я прокара покрай Храдецки. Това бе гол в 9-ти пореден мач за белгиеца - абсолютен рекорд в турнира. Досега Лукаку делеше първата позиция с английската легенда Алан Шиърър. В тази феноменална серия Лукаку се разписа цели 12 пъти, а от началото на сезона вече има 31 гола.

Байер успя да се върне в мача много бързо. В 25-та минута “аспирините” изградиха хубава контраатака, при която Кевин Фоланд намери Кай Хаверц в наказателното поле. Топ талантът на немския футбол успя да прокара топкат зад Самир Ханданович и да намали на 1:2 с 18-тия си гол от началото на сезона.

Нещата през първата част се развиваха светкавично и при следващата си по-добра атака Интер получи право да изпълни дузпа. Синкравен игра с рамо в наказателното си поле и първоначално съдията посочи бялата точка. Лукаку си бе заложил топката, но реферът получи сигнал от ВАР и отмени решението си.

След почивката играта бе равностойна, като първият по-сериозен шанс бе пред вратата на Байер. В 49-та минута Роберто Галярдини се озова на стрелкова позиция, но прати топката в тяло на съотборник. Малко след това халфът отново пробва късмета си, но пак ударът му бе блокиран.

в 61-та минута “аспирините” бяха близо до изравнителния гол, когато Керем Демирбай стреля много опасно от границата на наказателното поле, но и Ханданович показа страхотен рефлекс.

Интер отговори с пропуски на резервата Алексис Санчес. В 66-та минута чилиецът стреля право в ръцете на Храдецки, а минута по-късно бе на още по-чиста позиция, но отново не отправи голов удар. В 76-та минута стражът на Байер отправи и тежък удар на Виктор Моузес, който пропи по дясното крило и навлезе в наказателното поле. В заключителните минути Интер не само не се затвори, но създаде още няколко положения. Така дойде 89-та минута, в която Кристиан Ериксен бе спънат в наказателното поле на Байер. И този път реферът даде дузпа, която по-късно отмени. Преди нарушението Барела при легнало положение чукна топката с ръка.

В 95-та минута гол на Лукаку бе отменен заради фаул в атака срещу Тапсоба. В крайна сметка Интер удържа аванса си и заслужено продължава напред в турнира. 

Интер - Байер Леверкузен 2:1
1:0 Николо Барела 15’
2:0 Ромелу Лукаку 21’
2:1 Кай Хаверц 25’

Интер: Ханданович, Годин, Де Фрай, Бастони (84 - Шкриняр), Д’Амброзио (59 - Моузес), Барела, Брозович, Галярдини (59 - Ериксен), Йънг, Мартинес (64 - Санчес), Лукаку

Байер Леверкузен: Храдецки, С. Бендер, Л. Бендер, Демирбай, Тапсоба, Баумгартлингер (68 - Амири), Диаби, Синкгравен (68 - Вендел), Паласиос (59 - Бейли), Хавертц, Фоланд.