Германският Лайпциг хвърли бомбата на 1/4финалите в Шампионската лига, след като елиминира Атлетико Мадрид след победа с 2:1 на стадион „Жозе Алваладе“ в Лисабон. 

Дюшекчиите бяха считани за фаворити заради опита си, но съставът на Юлиан Нагелсман игра здраво и отдадено, за да постигне исторически успех. В полуфинала предстои сблъсък с друг фаворит – Пари Сен Жермен, но явно за германците всичко е възможно. 

Головете паднаха след почивката, като изглеждаше, че ще се стигне до продължения, когато Лайпциг успя да вкара гол в 88-ата минута и да изхвърли Атлетико от турнира. 

Началото както се очакваше бе доста предпазливо, като и двата отбора действаха много внимателно. Все пак в 4-ата минута след един корнер германците разиграха добре, последва центриране и от чиста позиция Халстенберт някак си стреля над вратата. 

Испанците отговориха с удар с глава на Савич, с който Гулаши се справи. Малко след това Дюшекчиите отново атакуваха и Караско стреля силно, но вратарят на Лайпциг успя да избие в корнер. 

След него се стигна до сблъсък между вратаря и Саул, като ВАР преразгледа положението за дузпа, но правилно такава не бе отсъдена. Последваха спокойни минути преди в 25-ата от Лайпциг на поискат наказателен удар за игра с ръка на Хименес, но отново решението бе правилно и играта продължи. 

Саул стреля покрай вратата при една ситуация, след което имаше интересни моменти едва в добавеното време на първата част. Първо Упамекано засече корнер, но прати топката твърде близо до Облак, след което Савич не бе точен при ситуация пред другата врата. 

В началото на второто полувреме обаче, ситуацията се промени, тъй като Лайпциг поведе. Германците разиграха отлично около наказателното поле на Атлетико, преди топката да бъде подадена вдясно към включилия се Сабицер, той центрира отлично и Дани Олмо стреля неспасяемо с глава в обратния ъгъл. Това бе 13-и гол за сезона за испанеца, а отборът му направи 18 паса преди да отбележи. 

Последва удар и на Упамекано, с който Облак се справи. Чоло Симеоне логично реагира и пусна Жоао Феликс, но Атлетико се затрудняваше да създава положения. Лоди опита да спечели дузпа при един пробив, но правилно получи жълт картон за симулация. 

Все пак мадридчани се активизираха и в 70-ата минута стигнаха до дузпа. Жоао Феликс бе изведен в наказателното поле, а Клостерман се хвърли в краката му, но не успя да играе с топката и събори нападателя. Нарушението бе безспорно, както и изпълнението от потърпевшия португалец, който не остави шансове на Гулаши с остър удар до дясната греда. 

Последваха предпазливи действия и от двата тима и изглеждаше, че ще се стигне до продължения, когато в 88-ата минута Лайпциг удари. Анхелиньо бе изведен отляво на скорост, върна пред наказателното поле, където резервата Адамс бе сам, стреля силно, получи се рикошет в крака  на Савич и Облак отново нямаше какво да направи. 

Испанците отчаяно натиснаха в търсене на ново равенство и на няколко пъти стигнаха до сериозно напрежение пред Гулаши, но с общи усилия германският тим оцеля, за да стигне до полуфинал. В края имаше и спречкване между играчите, но не се стигна до нещо по-сериозно. 

РБ Лайпциг – Атлетико Мадрид    2:1

1:0 Олмо 51
1:1 Феликс 71 дузпа
2:1 Адамс 88

РБ Лайпциг: Гулаши, Клостерман, Упамекано, Халстенберг, Лаймер (72 Адамс), Кампъл, Анхелиньо, Сабицер (92 Мукиеле), Олмо (83 Айдара), Нкунку (83 Шик), Поулсен
Атлетико Мадрид: Облак, Трипиър, Савич, Хименес, Лоди, Коке (92 Фелипе), Ерера (58 Жоао Феликс), Саул, Караско, Йоренте, Коста (72 Мората)