Байерн Мюнхен ще играе за 11-ти път в историята си финал в Шампионската лига, след като на ст. “Жозе Алваладе” в Лисабон надигра с 3:0 коравия отбор на Лион. Французите се скъсаха да пропускат пред вратата на Мануел Нойер и както често се случва, съжаляваха след това.

Гнабри даде аванс за Байерн в 18-та минута с прекрасен самостоятелен пробив и кинжален удар, а в 33-та удвои резултата след добавка отблизо. В 88-та минута Роберт Левандовски вкара дежурния си гол - в 9-ти пореден мач в турнира.

Така Байерн се присъедини към ПСЖ за финала в Лисабон в неделя и ще търси 6-тия си трофей в турнира.

Лион започна много силно срещата и в първите двайсетина минути сътвориха три чисти положения. Още в 4-та Мемфис Дебай бе изведен зад защитата на Байерн, финтира Нойер, но не успя да насочи топката в опразнената врата. Малко след това и Байерн стигна до първия си шанс, когато Леон Горетцка изскочи зад защитата на французите, но не успя да засече топката от въздуха. Все пак тя описа странна парабола и се наложи Антони Лопеш да се разтяга и да избие почти от голлинията.

Французите продължаваха да играят със завидно самочувствие, но Макс Корне не успя да достави хубаво центриране при ситуация “трима на двама”. В 17-та минута Токо-Екамби също се отчете с фрапантен пропуск. Камерунецът се пребори за една отскочила топка в наказателното поле и стреля отблизо, но топката срещна страничната греда.

В ответната атака Байерн поведе. Гнабри получи на фланга, проби към наказателното поле и с кинжален удар с левия си крак направи 1:0. Последваха силни минути за Байер и пропуски на Левандовски. Така се стигна до 33-та минута, когато Гнабри вкара втория си гол. Перишич центрира от лявото крило, а Левандовски не успя да засече почти от голлинията. Последва сериозно меле, а Гнабри се ориентира най-бързо и от пет метра чукна топката в мрежата. Това бе 8-ми гол в 9 мача за германския национал в Шампионската лига.

В края на първото полувреме Гнабри отново получи много пространство, стреля фалцово към далечната греда, където Левандовски се размина на сантиметри от това да засече топката в мрежата.

След почивката Байерн се опита да затвори мача, докато Лион опитваше с всички усилия да върне интригата с поне един гол. “Хлапетата” пробваха нещо като натиск, но в 58-та минута Токо-Екамби се отчете с нов сериозен пропуск. Ауар намери нападателя сам срещу Нойер, но вратарят на баварците успя да скъси ъгъла и да избие.

В заключителните минути на срещата в игра за Байерн влезе Филипе Коутиньо, който в мача с Барселона се отчете с два гола и асистенция от пейката. Бразилецът пробва фалцов удар от границата на наказателното поле в 77-та минута, а три по-късно негов гол бе отменен заради засада. Коутиньо бе изведен зад защитата и технично чукна топката покрай Лопеш. Миг по-рано обаче Горетцка бе отклонил топката, което остави Коутиньо в нередовна позиция.

В 88-та минута дойде моментът и за Роберт Левандовски. Полякът се разписа с глава след центриране на Кимих от свободен удар и вкара 15-тия си гол в Шампионската лига този сезон. Лева продължи и серията си с поне един гол в последните 9 мача на тима в турнира.

Лион - Байерн Мюнхен 0:3
0:1 Серж Гнабри 18’
0:2 Серж Гнабри 33’
0:3 Роберт Левандовски 88'

Лион: Лопеш, Денайър, Марсело, Марсал (73 - Шерки), Дюбоа (67 - Тете), Какере, Гимараеш (46 - Мендеш), Ауар, Корне, Токо-Екамби (67 - Рене Аделаид), Депай (58 - Дембеле)

Байерн Мюнхен: Нойер, Кимих, Боатенг (46 - Зюле), Алаба, Дейвис, Тиаго (82 - Толисо), Горетцка (82 - Павар), Гнабри (75 - Коутиньо), Перишич (63 - Коман), Мюлер, Левандовски