Италия постигна първата си победа в Група 1 на Първа лига на Лигата на нациите, след като надигра с 1:0 като гост Нидерландия. Хората на Роберто Манчини изиграха много добър мач на ст. "Йохан Кройф Арена" в Амстердам и стигнаха до трите точки след гол на Николо Барела в добавеното време на първата част. Това бе седма поредна победа като гост за италианците, абсолютен рекорд в историята на националния отбор. 

С този успех “Скуадрата” събра 4 точки след първите си два мача и е на 1-во място в класирането, с 1 повече от Нидерландия и Полша. “Дружина полска” надигра с 2:1 като гост тима на Босна и Херцеговина, който остава на дъното с точка.

Роберто Манчини бе направил доста промени в състава си в сравнение с мача срещу Босна и Херцеговина дни по-рано, но въпреки това “Скуадрата” изигра много добър мач. Италианците бяха по-добрият отбор през първото полувреме и създадоха доста положения пред вратата на Яспер Силесен.

В 17-та минута Спинацола проби почти до аутлинията по лявото крило и центрира към далечната греда, където Дзаниоло пробва странична ножица, но не намери добре топката и я прати над вратата. Малко след това Имобиле бе изпуснат от защитниците на “лалетата”, но ударът му отново не намери целта.

Домакините отговориха с невероятен пробив на Вайналдум, който проби на скорост към наказателното поле на Италия и стреля мощно, но право в ръцете на Донарума.

До края на полувремето “Скуадрата” създаде още няколко изгодни ситуации, но Имобиле и Спинацола нямаха късмет през гола. За сметка на това в добавеното време Имобиле влезе в ролята на асистент, след като прати прекрасно центриране от лявото крило, а може би най-ниският на терена Николо Барела успя да вкара с глава на метри от вратата, след като бе изпуснат от защитниците на нидерландците.

След почивката “лалетата” изравниха играта и в 55-та минута новото попълнение на Манчестър Юнайтед Дони ван де Беек бе близо до изравнителния гол. При бърза атака халфът изскочи на стрелкова позиция и прати топката под гредата, но и Донарума показа класа с прекрасно спасяване. Малко след това и Мемфис Депай имаше шанс да отправи удар, но прати топката над вратата.

В 68-та минута напористият Имобиле проби към наказателното поле, намери си позиция за стрелба, но ударът му бе блокиран и топката мина на сантиметри от гредата.

В 85-та минута нидерландците изградиха хубава атака с по едно докосване, но последното подаване на Бергвайн към Френки де Йонг не бе точен и халфът на Барселона нямаше как да стигне до топката. Минута по-късно резервата Люк де Йонг бе в основата на страхотено меле в наказателното поле на гостите, но италианците някак успяха да извлекат максимума от ситуацията и да не допуснат гол.

Натискът на "лалетата" не спираше и в 90-та минута Мемфис Депай опита акробатичен удар, забоде допката в тревата, но след това тя мина над гредата. В ответната атака Италия пропусна страхотен шанс. Мойс Кийн се възползва от грешка на Де Йонг и изскочи сам срещу Силесен. Нападателят успя да финтира вратаря на домакините, но от малък ъгъл не успя да намери опразнената врата и прати топката покрай нея.

Нидерландия - Италия 0:1
0:1 Николо Барела 45+1’

Нидерландия: Силесен, Хатебур (70 - Дъмфрис), Ван Дайк, Велтман, Аке (81 - Л. Де Йонг), Де Роон, Ф. Де Йонг, Вайналдум, Ван Де Беек (57 - Бергвайн), Депай, Промес

Италия: Донарума, Д'Амброзио, Бонучи, Киелини, Спинацола, Барела, Жоржиньо, Локатели (81 - Кристанте), Дзаниоло (42 - Кийн), Инсинье (90 - Киеза), Имобиле