Кристиано Роналдо се завърна триумфално в националния отбор на Португалия, като вкара два пъти, за да донесе победата над Швеция с 2:0 в Стокхолм в мач от Лигата на Нациите. 

Суперзвездата пропусна предишния мач на иберийците, но сега мина границата от 100 гола с екипа на своята страна. Така той стана едва вторият след иранеца Али Даеи (109), които постига подобно нещо. 

Португалците имаха предимство през по-голямата част от мача, а бяха улеснени и от това, че играха едно полувреме с човек повече. Те вече имат 6 точки в групата си, след като преди няколко дни победиха Хърватия, докато шведите допуснаха второ поражение след това от Франция. 

За домакините имаше цели 6 промени от загубата от Франция, като най-много бяха в защитата. За гостите промяната бе една, но много значима: Кристиано Роналдо се завърна на мястото на Диого Жота в търсене на своя гол №100 за националния тим. 

Шведите пропуснаха добра възможност още във 2-ата минута, когато след силен тъч на Крафт топката бе засечена с глава от Маркус Берг, но нападателят стреля малко встрани. 

Домакините действаха по-нападателно в тези минути и защитата на Португалия определено бе поставена под напрежение, но се справяше. Роналдо и Жоао Феликс бяха спрени от важни намеси на Крафт и Хеландер, когато бяха на път да се измъкнат на стрелкови позиции. Като цяло обаче, контролът бе за Швеция. 

В средата на полувремето обаче, първо удар на Герейро бе отклонен встрани, а след това Бруно Фернандеш подаде опасно, но Пепе не успя да засече на далечната греда. Последва смяна на Бернардо Силва, който получи някаква травма и напусна. 

В 26-ата минута Роналдо бе много близо до юбилейния си гол, когато получи възможност да стреля от близко разстояние, но Олсен направи прекрасно спасяване с крака. Малко след това Кристиано центрира опасно, но Янсон изпревари Бруно Фернандеш. Това обаче бяха добри минути за гостите. 

След малко по-спокойно минути Олсон отправи удар от въздуха, но Антони Лопеш комфортно спаси. В 40-ата минута Бруно Фернандеш изведе отлично Роналдо, който напредна и стреля силно по диагонала, но Олсен изби над гредата и отново разочарова суперзвездата. 

Последва втори жълт картон и изгонване на Свенсон, който влезе остро в краката на Жоао Моутиньо и това се оказа решаващо. Кристиано изпълни по страхотен начин прекия свободен удар и реализира с изстрел от около 25 метра, за да вкара своя №100 за Португалия!

В първите минути след паузата добрите голови ситуации липсваха, макар че португалците бяха по-активни и Жоао Феликс имаше възможност за удар, но прати топката над вратата. В 61-ата минута Бруно Фернандеш прати топката в гредата отблизо, след подаване на Кансело. 

Гостите обаче доминираха и логично в 72-ата минута си гарантираха победата. Жоао Феликс комбинира с Роналдо, който завърши с прекрасен удар, за да вкара гол №101 с националния екип. 

До края Жоао Феликс беше близо да вкара още един гол, но първо не успя да завърши една опасна контраатака, а след това стреля встрани. Така или иначе обаче, иберийците се насладиха на комфортна победа. 

Швеция – Португалия    0:2

0:1 Роналдо 45
0:1 Роналдо 72

Швеция: Олсен, Крафт, Хеландер, Янсон, Аугустинсон, Кулушевски (90 Екдал), Олсон, Свенсон, Форсберг (81 Сванберг), Исак (71 Куайсон), Берг
Португалия: Лопеш, Кансело, Пепе, Рубен Диас, Герейро, Моутиньо (75 Невеш), Перейра, Фернандеш, Бернардо Силва (24 Гедеш), Жоао Феликс, Роналдо (82 Жота)