Огромен престиж за България! Страната ни получи домакинството на Европейското първенство по плажен хандбал за мъже и жени, юноши и девойки до 19 години. Шампионатът на Стария континент ще се проведе през юли 2021 година във Варна. Новината дойде от днешното заседание на Изпълнителния комитет на Европейската хандбална централа във Виена, на което бяха разгледани презентациите на държавите кандидати да приемат Евро 2021 по плажен хандбал. Освен България, заявки за домакинство на първенството бяха подали също Дания, Франция и Италия.

„Като подчертаем факта, че България вече е опитен организатор на различни международни прояви в зала и това, че местният организационен комитет положи огромни усилия да направи възможно провеждането за пръв път в страната на такъв сериозен форум по плажен хандбал, Изпълнителният комитет реши да даде домакинството на Евро 2021 на България“, се казва в комюникето от заседанието.

64 отбора от Стария Континент и близо 1200 участници ще пристигнат във Варна следващото лято. Евро 2021 за юноши и девойки до 19 години ще се проведе от 8 до 11 юли, а първенството за мъже и жени ще бъде в периода 13-18 юли. Срещите ще се играят на четири специално изградени игрища  на централния плаж в морската ни столица.

Това е поредно признание към организационните умения на БФ Хандбал от страна на Европейската хандбална централа. България вече прие два европейски шампионата – за юноши до 18 години през 2016 година във Варна и Камчия и за девойки до 19 години през 2019 година във Варна. През януари морската ни столица трябва да бъде домакин и на отложения заради пандемията от коронавирус Европейски шампионат за юноши до 18 години.

Зад кандидатурата на България за домакинство на Евро 2021 по плажен хандбал застанаха Министерството на младежта и спорта, Българския олимпийски комитет и Община Варна, за което БФ Хандбал изказва своята огромна благодарност