България си спечели правото да организира Европейското първенство по плажен хандбал за мъже, жени, юноши и девойки през следващото лято. Новината дойде вчера след заседание на Изпълнителния комитет на Европейската хандбална федерация. Турнирът ще бъде през Варна следващия юли, а ръководителят спортни дейности към БФ Хандбал Теодор Илиев е сигурен, че ще успеем да отговорим на високите очаквания. Още повече, че спечелихме домакинството в конкуренцията на страни като Италия, Дания и Франция.

„След като Европейската федерация по хандбал пусна възможността да се кандидатства за домакинство на този мащабен форум, БФ Хандбал реши, че имаме шансовете да организираме – както като ангажираност, така и от вече набраната скорост от вече организирани първенства у нас. Освен нашата кандидатура, за домакинство участваха още Италия, Дания и Франция, които са с доста силно позиции в хандбала. С общи усилия успяхме да се преборим и да спечелим организацията на първенството. Беше изтъкнато, че в последните години нашата федерация се старае да се развива и да работи по най-добрия начин. В последните години организирахме няколко големи първенства, което ни дава повод да спечелим и този мащабен проект. Това е доста щастлив момент за нас като федерация“, заяви Теодор Илиев пред БНР.

„Разбира се, че такъв голям форум ще генерира доста големи очаквания, както от отборите участници, така и от Европейската централа. Няма да е никак лесно. Ще дойдат не само състезателите, но ще има и над 90 официални лица – съдии, делегати и тн. от различни държави, ще се изправим пред доста сериозни организационни изисквания. Няма как да изключим и пандемичните условия и рестрикции. Имаме нагласата, че ще успеем да организираме това мащабно първенство по най-добрия начин.

Като домакин имаме правото да участваме с всяка една от изброените гарнитури. Разбира се, ще се постараем да подготвим нашите състезатели по най-добрия начин и те да представят държавата ни възможно най-добре.

Ние не сме спирали да работим в тази насока. Голяма част от работата към момента, доколкото зависи от нас, е свършена. Запазили сме хотелите за следващото лято, говорили сме с фирмите, които трябва да построят четири стадиона на централния плаж във Варна. Това също е доста мащабен проект и трябва да подходим сериозно към него“, каза още Теодор Илиев.