Чаканото с голям интерес дерби между Манчестър Сити и Ливърпул не оправда очакванията и двата отбора завършиха 1:1. Първото полувреме бе далеч по-интересно, тъй като Мохамед Салах даде аванс на “червените” от дузпа в 13-та минута, а Габриел Жезус изравни в 31-та. В края Кевин Де Бройне пропусна дузпа, след като не уцели вратата от бялата точка.

Така Ливърпул сдаде първото място в класирането и вече е 3-ти със 17 точки, колкото има и вторият Тотнъм, а лидер е Лестър с 18. Манчестър Сити пък е на 11-та позиция с 12 точки, но и мач по-малко.

Ливърпул започна много силно и още в първата минута Александър-Арнолд пусна страхотен пас към Фирмино зад защитата на Сити. Бразилецът чукна топката покрай Едерсон, но след това не успя да я укроти и да достигне. Малко след това Мане опита да свали една топка към Салах, но Рубен Диаш се намеси подобаващо и изчисти.

По-добрата игра на Ливърпул продължи и в 11-та минута хората на Юрген Клоп получиха дузпа. Мане усети контакт с Кайл Уокър и падна в наказателното поле, а реферът посочи бялата точка. Салах стреля мощно и не остави шансове на Едерсон за 1:0.

Домакините оспорваха дълго време, тъй като секунди преди падането на Мане при подобна ситуация на другия край на терена не бе отсъдено нарушение срещу Стърлинг.

Постепенно Сити се отърси от първоначалния шок и в 25-та минута създаде страхотен шанс за изравнителен гол. Вайналдум сбърка при изнасянето на топката, а Кевин Де Бройне пусна прекрасен диагонален пас към Стърлинг. Англичанинът се полакоми и вместо да подаде на останалия сам на точката Габриел Жезус, опита да вкара от малък ъгъл, но Алисон изби.

Все пак в 31-та минута Сити успя да изравни. Де Бройне намери в наказателното поле Жезус, който се измъкна много хитро от Александър-Арнолд с едно докосване, а със следващото прати топката във вратата - 1:1.

В следващата атака Де Бройне стреля мощно от границата на наказателното поле, но топката мина на сантиметри от гредата. Отново Де Бройне бе въвлечен в най-интересната ситуация до края на полувремето. Белгиецът центрира от дясното крило в 41-та минута, а топката се отклони в ръката на Джо Гомес. Реферът се “посъветва” с ВАР и посочи бялата точка. Де Бройне обаче не уцели вратата от отсъдената дузпа и така лиши тимът си от обрат. А секунди преди края на първата част Ливърпул отново бе близо до гола, но удар на Александър-Арнолд не намери целта.

Второто полувреме бе равностойно, а първият шанс се откри пред Жота. Португалецът опита да се възползва от лоша отбита от Едерсон топка, финтира Уокър, но след това не успя да отправи удар.

В 55-та минута Жезус остана непокрит след хубаво центриране на Жоао Кансело, но не успя да нанесе точен удар с глава. След час игра Ливърпул имаше претенции за втора дузпа, след като изстрел на Жота спря в ръката на Кансело. Тя обаче бе прилепена към тялото на португалеца и реферът не посочи бялата точка за трети път в мача.

Малко след това нов основен играч на “червените” бе заменен заради контузия. Александър-Арнолд нямаше как да продължи срещата и бе заменен от Джеймс Милнър.

До края темпото на игра спадна и двата отбора се задоволиха с по 1 спечелена точка.

Манчестър Сити - Ливърпул 1:1
0:1 Мохамед Салах 13’-д
1:1 Габриел Жезус 31’

Манчестър Сити: Едерсон, Уокър, Диаш, Лапорт, Кансело, Де Бройне, Родри, Гюндоган, Торес (61 - Силва), Стърлинг, Жезус

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд (63 - Милнър), Матип, Гомес, Робъртсън, Хендерсън, Вайналдум, Жота, Салах, Фирмино (59 - Шакири), Мане