Франция си осигури участие на финалите в Лига на нациите, след като победи Португалия с 1:0 в двубой от Група 3 на Лига А, игран на "Ещадио да Луш" в Лисабон.

"Петлите" демонстрираха доста открит и агресивен футбол, който даде резултат в началото на второто полувреме, когато Н'Голо Канте (54') успя да се разпише. Това е и първо попадение за халфа от 2016 година насам. Португалците бяха близо до равенството, но това така и не се случи, а Жозе Фонте нацели гредата.

Така Франция оглави еднолично групата си преди последните мачове от груповата фаза на турнира. "Петлите" са с 13 точки, с 3 повече от отбора на Португалия, който остава на второто място. Трети е Хърватия и Швеция са сътветно на трето и четвърто място с по 3 точки. 


Двубоят започна с лек превес за французите, които повече владееха топката в опит да наложат играта си. Въпреки това обаче първата интересна ситуация бе за сметката на домакините. В шестата минута Кристиано Роналдо опита изстрел извън наказателното поле, но вратарят Юго Лорис внимаваше и спаси.

В 12-ата минута Антоан Гризман изведе по прекрасен начин Антони Марсиал, който се озова сам срещу Патрисио в наказателното поле. Нападателят на Манчестър Юнайтед опита да нанесе удар, но стражът на домакините излезе предвидливо и скъси ъгъла, за да блокира изстрела.   

В 19-ата минута Гризман центрира от корнер, а на границата на малкото наказателно поле Адриен Рабио се извиси над всички и с глава насочи топката към вратата. Кълбото обаче мина много покрай дясната греда на Патрисио.

В 30-ата минута гостите бяха много близо до гола. Гризман центрира от пряк свободен удар на далечната греда, където Рафаел Варан с глава намери Рабио, който опита атрактивно изпълнение, превърнало се в пас за Марсиал. Нападателят засече с глава, но топката се отби от напречната греда.

В 41-ата минута ново добро спасяване на Патрисио се оказа от ключово значение за головата суша в мача. Люка Ернандес напредна отляво и пусна много остро и ниско подаване към вратата, където Марсиал засече на шпагат. Рефлексът на Патрисио обаче отново спаси португалците. 

В края на полувремето домакините можеха да поведат в резултата. Кристиано Роналдо се извиси над всички след центриране от ъглов удар. Нападателят отигра с глава, но прати топката на сантиметри над напречната греда.

В началото на втората част гостите поведоха в резултата. Адриен Рабио шутира по диагонала. Патрисио изби, но топката попадна в краката на Н'Голо Канте, който от непосредствена близост я прати във вратата.

В 57-ата минута Рабио центрира дълбоко в наказателното поле на домакините, където Пол Погба не успя да отиграе топката с глава по най-добрия начин и я прати в обятията на Патрисио.

Три минути по-късно Рафаел Герейро стреля от пряк свободен удар от далечно разстояние. Лорис изби топката към Бернардо Силва, който центрира към далечната греда. Там Жозе Фонте нанесе силен удар с глава, но кълбото се отби от лявата греда. Последва меле в пеналтерията, при което Жозе Фонте на два пъти се опита да шутира, но ударите му бяха блокирани.

В 75-ата минута Роналдо заложи топката към Жоао Моутиньо, който нанесе страховит удар към горния ляв ъгъл на Лорис. Френският страж обаче демонстрира висока класа и зрелищно спаси. 

В 83-ата минута Кансело достави остро центриране в опасна близост до вратата на Лорис. Там трима играчи на Португалия не успяха да засекат подаването и да насочат топката към целта.

Португалия - Франция 0:1

Голмайстори: Н'Голо Канте (54')

Португалия: Патрисио, Кансело, Фонте, Диаш, Герейро, Перейра (Оливейра 85'), Карвальо (Жота 56'), Фернандеш (Моутиньо 72'), Феликс (Паулиньо 85'), Силва (Тринкао 72'), Роналдо
Селекционер: Фернандо Сантош

Франция: Лорис, Павар, Варан, Кимпембе, Ернандес, Канте, Погба, Рабио, Гризман, Коман (Тюрам 59'), Марсиал (Жиру 79')
Селекционер: Дидие Дешан

Лисабон, стадион "Ещадио да Луш"
Съдия: Тобиас Щилер
Жълти картони: Перейра (Португалия); Лорис, Канте, Ернандес (Франция)