Нидерландия победи с 3:1 у дома Босна и Херцеговина и се изкачи на върха в класирането в 1-ва Група на Дивизия А в турнира Лига на нациите. “Лалетата” не оставиха съмнения в по-високата си класа и след голове на Жоржиньо Вайналдум (6, 14) и Мемфис Депай (55) стигнаха до комфортен аванс. Смаил Превляк (63) намали за гостите.

С този успех хората от Ниската земя се изкачиха на върха в класирането в групата с актив от 8 точки, докато босненците към момента са на дъното с 2. От 21:45 ч. Италия посреща Полша в мач, който може да промени класирането. Към момента поляците са втори със 7 точки, докато италианците имат 6.

“Лалетата” започнаха силно срещата и поведоха в резултата още в 6-та минута. Дензел Дъмфрис проби по дясното крило и намери на далечната греда Жоржиньо Вайналдум, който на празна врата само насочи топката в мрежата.

След още осем минути халфът на Ливърпул удвои резултата с гол-копие на първия. Този път асистенцията достави Бергюс, а Вайналдум на 2-3 метра от голлинията само я отклони за 2:0.

До края на полувремето гол на Люк де Йонг бе отменен заради засада, а малко след това Вайналдум се размина с хеттрик, след като негов удар бе отразен от Шехич.

По-добрата игра на нидерландците продължиха и след почивката и само в първите минути след подновяването на играта като по чудо домакините не вкараха трети гол. В 47-та минута Шехич спаси опасен удар на Бергюс, а две по-късно крилото стреля прецизно, но топката мина на сантиметри от гредата.

Добрите изяви на Шехич продължиха, но в 55-та минута стражът на босненците нямаше шансове. Дъмфрис проби по дясното крило, влезе в наказателното поле и пусна успореден на голлинията пас към Мемфис Депай. Нападателят бе оставен сам на далечната греда и без проблеми реализира за 3:0.

В 63-та минута босненците намалиха резултата, след като Смаил Превляк бе намерен на точката на дузпата от Един Виска и реализира за 1:3. В 77-та минута пред нападателя се откри нов шанс, но този път не успя да нанесе хубав удар.

Нидерландия - Босна и Херцеговина 3:1
1:0 Жоржиньо Вайналдум 6’
2:0 Жорбиньо Вайналдум 14’
3:0 Мемфис Депай 55’
3:1 Смаил Превляк 63’

Нидерландия: Крул, Дъмфрис (64 - Хатебур), Де Врай, Блинд, Вайндал (79 - Ван Аанхолт), Ф. Де Йонг, Вайналдум (64 - Ван де Беек), Клаасен, Бергюс, Депай (79 - Промес), Л. Де Йонг

Босна и Херцеговина: Шехич, Колашинац, Саничанин, Хаджикадунич, Тодорович, Крунич (78 - Рахманович), Пянич, Цимирот, Виска (78 - Татар), Гояк (61 - Данилович), Ходжич (61 - Превляк)