Международният олимпийски комитет възнамерява да ваксинира срещу коронавирус всички спортисти, които ще участват в Олимпийските игри в Токио, за да осигурят провеждането на игрите, съобщава вестник "Дейли телеграф". Тази идея се разработва от МОК в сътрудничество със Световната здравна организация. По-рано беше съобщено, че ваксинацията ще бъде доброволна.

Според изданието, МОК преговаря с организаторите на COVAX - механизъм на СЗО, предназначен да гарантира равен достъп до ваксини. Очаква се разпространението на ваксините чрез COVAX да започне в началото на февруари.

Според Анди Ансън, изпълнителен директор на Британската олимпийска асоциация, МОК си поставя една от важните цели да ваксинира представителите на "малките" държави.

"Мисля, че ще продължат да работят по това, за да направят ваксината възможно най-достъпна за всички, които планират да посетят Япония. Сега се разработват планове, така че всички 206 членове на МОК да имат достъп до нея", каза той.

Олимпийските игри в Токио трябваше да се проведат от 24 юли до 9 август 2020 година, но заради глобалната пандемията бяха отложени за 23 юли - 8 август 2021-а.