Арсенал обърна Тотнъм с 2:1 в голямото дерби на Северен Лондон, въпреки изумителния гол, с който Шпорите поведоха дело на Ерик Ламела. 

Домакините играха по-добре в мача и заслужено спечелиха двубоя от 28-ия кръг на Висшата лига, подобрявайки актива си до 41 точки. 

Жозе Моуриньо опита да спечели успеха в типичния си стил със стабилна защита и игра на контраатака, но този път не успя да го направи и серията на тима от 3 поредни победи бе прекъсната, като отборът остава с 45 точки. 

Шпорите останаха с човек по-малко за последните 15 минути, но в края бяха близо до точката, но домакините все пак съумяха да запазят важната победа. 

В състава на Арсенал голямата новина бе отсъствието на Пиер-Емерик Обамеянг, който започна на пейката, а Микел Артета обясни, че това е дисциплинарно наказание за нападателя, без да уточни за какво. Александър Лаказет водеше атаката, а Емил Смит-Роу и Седрик Соареш също стартираха. Единствената промяна за Тотнъм бе Танги Ндомбеле вместо Хари Уинкс. 

Началото бе спокойно, като домакините действаха по-активно и владееха повече топката. Удар на Лаказет бе блокиран от Санчес, но като цяло чистите положения липсваха. Шут на Джака пък премина над вратата. 

В 16-ата минута Емил Смит-Роу бе на косъм от попадението, но прехвърлящият му удар срещна гредата и Шпорите оцеляха. Артилеристите определено действаха с повече желание. 

Малко след това дойде неприятната новина за гостите, след като Хюн-Мин Сон получи разтежение в бедрото при един спринт и бе заменен от Ерик Ламела. Кореецът все пак напусна без да накуцва сериозно, което може би бе добър знак. 

Домакините продължиха да играят по-добре и в 26-ата минута Лаказет засече една върната от аутлинията топка, но стреля много неточно. Тотнъм обаче поизнесе играта по-напред и в 33-ата минута поведе след магически гол тип „Рабона”. 

Моура подаде на Ламела в наказателното поле, но топката бе на неудобния му десен крак. Аржентинецът обаче измисли нещо гениално, когато стреля с левия крак, кръстосвайки го зад десния и топката спря в далечния ъгъл. Това определено бе кандидат за гол на сезона!

Арсенал можеше да отговори много бързо, но в 38-ата минута ударът на Седрик срещна страничната греда. Малко след това Букайо Сака не успя да засече от вратарското поле. 

В 44-ата минута обаче, домакините изравниха заслужено. Тиърни се измъкна отляво и намери Мартин Йодегор, който стреля от движение, топката бе насочена в центъра на вратата, но се отби в крака на Алделвайрелд и Лорис не успя да реагира – 1:1. 

Второто полувреме започна отново с предимство за Арсенал, но и без голови ситуации. Лаказет все пак стреля остро в 56-ата минута, но без да затрудни Лорис. В 62-ата минута обаче, домакините получиха дузпа. 

Лаказет получи в наказателното поле, но не успя да стреля. Миг по-късно бе пометен от Санчес. ВАР прегледа ситуацията, но потвърди решението на съдията и Лаказет бе категоричен от бялата точка. 

Шпорите опитаха да отговорят и Хари Кейн центрира опасно, но Деле Али пропусна да засече пред вратата. Шпорите определено не играеха добре в нападение, а в 76-ата минута останаха и с човек по-малко. Ламела използва дясната си ръка, за да си отвори пространство и удари в лицето Тиърни. Вече с жълт картон аржентинецът получи второ и бе изгонен.  

Тотнъм все пак натисна и в 83-ата минута Хари Кейн вкара с глава след свободен удар, но голмайсторът се оказа в засада. Гостите продължиха да играят добре, но късметът им обърна гръб. 

В 89-ата минута Кейн стреля отлично по земя от пряк свободен удар, топката се отби в страничната греда, след което Габриел блокира добавката на Санчес. В последните секунди Кейн прати един пряк свободен удар над вратата и така домакините оцеляха и стигнаха до важния успех. 

Арсенал – Тотнъм    2:1

0:1 Ламела 33
1:1 Йодегор 44
2:1 Лаказет 64 дузпа

Арсенал: Лено, Седрик, Давид Луис, Габриел, Тиърни, Джака, Партей, Сака (46 Пепе), Йодегор, Смит-Роу (77 Уилиан), Лаказет (88 Елнени)
Тотнъм: Лорис, Дохърти, Алделвайрелд, Санчес, Регилон, Хойберг, Ндомбеле (62 Али), Моура, Бейл (57 Сисоко), Сон (19 Ламела), Кейн