Англия постигна третата си поредна победа в Група I на световните квалификации, след като надигра трудно с 2:1 у дома Полша. Гостите бяха без голямата си звезда Роберт Левандовски, който е с контузия.

“Трите лъва” имаха сериозно предимство в мача и поведоха след гол на Хари Кейн от дузпа в 19-та минута. В 58-та Джон Стоунс сгреши решително, което доведе до изравнителен гол на Якуб Модер. Чак в 85-та минута Хари Магуайър остави трите точки на Острова след прекрасен гол от воле. Асистенцията бе на Стоунс, с което защитникът донякъде се реваншира за грешката си.

Така Англия започна убедително пътя си към Мондиал 2022 и поведе в групата с пълен актив от 9 точки след първите си три мача. Тимът на Унгария, който победи с 4:1 като гост Андора, е втори със 7 точки, а албанците са трети с 6  след успеха си с 2:0 над Сан Марино. Към момента Полша е с 4 точки, а тимовете на Андора и Сан Марино са с 0.

Двубоят започна с лек скандал, след като поляците отказаха да коленичат в центъра в подкрепа на слогъна “Black lives matter”. След началния сигнал англичаните контролираха изцяло първото полувреме, като още в осмата минута Фил Фоудън получи хубаво подаване на Чиуел, но не успя да засече топката към вратата. Именно Фоудън изработи гола за “Трите лъва”, след като в 18-та минута бе изведен от Стърлинг в наказателното поле и след нарушение на Михал Хелик спечели дузпа. Хари Кейн стреля хладнокръвно в центъра на вратата и направи 1:0.

Стърлинг бе много активен по крилото и имаше няколко изгодни ситуации до края на първото полувреме, но така и не успя да нанесе хубав удар. Това стори в 32-та минута Хари Кейн с изстрел извън наказателното поле, но и Шчесни показа рефлекс и изби.

На почивката наставникът на гостите Пауло Соуса засили атаката си с Аркадиуш Милик, който в 58-та минута асистира за изравнителния гол. Вината за него падна изцяло върху Джон Стоунс, който сбърка фатално при изнасянето на Топката. Якуб Модер успя да я избие от краката му и тя попадна в Милик. Нападателят на Олимпик Марсилия веднага я върна към Модер, който с мощен удар под гредата направи 1:1.

Англичаните се опитаха да си върнат предимството в мача, заради което дадоха повече пространства за противника си. В 69-та минута Фил Фоудън пробва късмета си с далечен удар, който бе отразен от Шчесни. Халфът на Манчестър Сити се опитваше да дава идеи на атаките на “Трите лъва”, но в тези минути и защитата на Полша си вършеше прекрасно работата.

Така се стигна до 85-та минута, когато Хари Магуайър реши мача с прекрасен гол. Фоудън центрира от ъглов удар, Джон Стоунс бе изпуснат на далечната греда и свали с глава към точната на дузпата. Там дебнеше Магуайър, който с мощен удар от воле забоде топката под гредата - 2:1.

Англия - Полша 2:1
1:0 Хери Кейн 19’-д
1:1 Якуб Модер 58’
2:1 Хари Магуайър 85’

Англия: Поуп, Уокър, Магуайър, Стоунс, Чиуел, Филипс, Райс, Фоудън (86 - Джеймс), Маунт, Стърлинг (90  Лингард), Кейн (89 - Калвърт-Люин)

Полша: Шчесни, Хелик (55 - Йожвяк), Глик, Беднарек, Рибус, Модер, Криховяк, Бережински, Жиелински (86 - Гросицки), Швидерски (46 - Милик), Пьонтек (76 - Аугустиняк)