Футболният мениджър Георги Захариев обяви, че ще се кандидатира за президент на Българския футболен съюз.

“Изключително неприятно ми е да обявя, че се кандидатирам за президент на БФС. Искам максимално бързо да изложа пред вас каква е идеята на всичко това, а в последствие детайлно да разгърна някои мои идеи”, обяви Захариев, като обяви три ясни цели - да провокира качествена дискусия, да проследи как протичат изборите за президент на БФС, а третата цел ще стане ясна, след като публикува анализ със заглавие “Пирамидата на неуспеха на футбола в България”.

Ето цялото съобщение на Георги Захариев, публикувано в сайта му Campionia.bg. Публикуваме го без редакторска намеса.

“Здравейте на всички. Изключително неприятно ми е да обявя, че се кандидатирам за президент на БФС. Искам максимално бързо да изложа пред вас каква е идеята на всичко това, а в последствие детайлно да разгърна някои мои идеи. Кандидатирам се за президент на БФС с три ясни цели:
Искам да провокирам качествена дискусия. Нивото на обсъждане на проблемите в българския футбол в момента е толкова ниско, че съм принуден да направя тази крачка. Към момента виждаме само и единствено сблъсък на адвокатски кантори, но не и сблъсък на идеи. Ок, ясно е, че старите не пускат кокала и залагат капани, които новите се опитват да избегнат. Но не може програмата на всички да е „Дай да ги махнем тези, пък после ще го мислим“. Някой да е чул предложения за справяне с проблемите в детско-юношеския футбол? Някой да е чул въобще някакви, каквито и да е конкретни предложения по чисто футболни проблеми? Аз лично не.

Искам да проследя отблизо и от първо лице как протичат едни избори за президент на БФС. Всеки опит за манипулация, купуване на гласове, дребни номера с вида на бюлетините, заложени правни капани и всичко, което би било в ущърб на доброто бъдеще на футбола у нас ще бъде публично разгласено от мен.
Третата ми цел ще стане ясна след няколко дни, когато публикувам на сайта на Кампиония анализа ми, озаглавен „Пирамидата на неуспеха на футбола в България“. Ще пиша за БФС, треньорската школа, държавата и т.н.

За да няма съмнение, заявявам ясно и категорично – не се кандидатирам, за да спечеля изборите, не мога да спечеля изборите. Просто ми е изключително тъжно да гледам отстрани как за пореден път цялата футболна общественост в България ще остане излъгана и подведена. Преди 4 години двамата водещи кандидати не се срещнаха дори един път публично очи в очи. Никаква дискусия. Нула. Не знам кой кого избягваше, но фактите са такива.
Изборите за президент на БФС са на 25 юни. Какво се случва до момента? Прокрадват се подмятания, обиди, обвинения, дискредитиране, заяждания, битка на адвокати и оспорване на точки от устава, но през повечето време просто мълчание. Къде са идеите, къде са решенията на проблемите?

Някой да е виждал програмата на спряганите за президент Порточанов, Бербатов, Красен Кралев, Иво Ивков или Емил Костадинов? Ако някой от тях не иска да се кандидатира, да излезе и да го заяви публично. В противен случай оставам с усещането, че вървят задкулисни договорки и пазарлъци. Вероятно се прави предварително преброяване на гласовете, за да се види кой има шанс, кой ще бъде патерица, кой ще обира протестните гласове. Къде е дискусията, къде са програмите? Ако горните лица имат програми, защо ги пазят, защо ги крият? За тях е по-важно българският футбол да се оправи или е по-важно да си начешат егото с титлата „Президент на БФС“?

Качете програмите си онлайн, нека всички ги видят. Нека следващият президент, дори да не е измежду вас, вземе някои от идеите ви и ги приложи. Нали затова се кандидатирате – за да помогнете на българския футбол? Всеки чака до последния момент, вървят някакви лобирания, обаждания по клубовете, пазарене, обещания и т.н. А аз седя и искам да видя програми, да видя сблъсък на идеи. Искам да ги кача на сайта на Кампиония, да ги сравня, да пусна анкета сред вас. Вместо това какво се случва? Няма програми, няма сблъсък на идеи. Никаква дискусия. Нула. Два месеца преди изборите…

Ето защо каня всички кандидати за президент на БФС да се явят на открит дебат заедно с мен в която телевизия и студио си изберат. Елате и покажете своите програми, нека дебатираме в детайли по теми като детско-юношески футбол, изграждане на състезатели, корупция и т.н. Защото това е важното и там са основните проблеми. Нека се получи качествена дискусия, от която да спечели българският футбол.

„Най-горещите места в ада са предназначени за онези, които по време на големи морални изпитания са пазили неутралитет.“ Данте

Искам предварително да се извиня, ако всички гореизброени от мен лица изведнъж наизвадят програми от по 200 страници и започнат да бълват идеи в дебати по телевизията. Ще бъда най-щастливия човек на земята и ще оттегля кандидатурата си още на следващия ден. Но дотогава ще подлагам на безмилостна критика всяко лице, което има наглостта явно или прикрито да се опитва да се добере до президентския пост на БФС без да има ясна визия, програма и идеи, написани на поне 200 страници, в които ясно разгръща всичко, което иска да направи, до най-малкия детайл.

И нещо много важно – тези 200+ страници да са споделени пред широката общественост. Защото ми писна в България да гледам навсякъде болни егоцентрици, за които не е важно държавата или българският футбол да са добре, а е важно ТЕ да са на първа линия, ТЕ да управляват, ТЕ да взимат решения и по този начин да придават смисъл на живота си. Аз нямам нуждата да управлявам и да измервам успеха си с това доколко нависоко съм се покатерил по стълбата на властта.

Кандидатирам се без да искам да спечеля и това ми дава едновременно имунитет и сила да разоблича без притеснение всяка личност, която губи връзка с реалността и се опитва да задоволи егото си или да напълни джоба си за сметка на хиляди разбити детски мечти и милиони смазани от живота българи, за които успехите на националния отбор биха били повод за усмивка в иначе трудния им живот.

Каква полза за човека, ако спечели целия свят, но изгуби душата си?
Библия, Матей 16:26

Всяка една революция изисква смяна на статуквото. Статукво, което не иска да пусне кокала и ще се бори с цената на всичко да го запази. В следващите седмици предполагам, че определени личности ще започнат да се изказват негативно по мой адрес. Всички ние знаем кой кой е в българския футбол. Опитите на определени хора да ме очернят само ще докажат правотата на всичко, което пиша – по враговете ми ще ме познаете…

В предстоящите дни ще изложа някои идеи, които ще се радвам останалите кандидати за президент на БФС да откраднат, препишат, доразвият или каквото преценят, стига да е от полза за българския футбол. Нямам надуто до пръсване его и не искам АЗ да оправя футбола, държавата и света. Искам просто някой да го направи, без значение кой. Искам да видя качествени идеи, категорични действия и измерими резултати. Искам да видя хора, които поставят общото благо на първо място, хора алтруисти до дъното на душата си. До доказване на противното всички за мен са еднакви и ги поставям под общ знаменател.

Някои от нещата, които ще предложа в следващите дни, са плод на комуникацията ми с десетки треньори, скаути, методисти и шефове на школи от цяла Европа, в това число Ювентус, Бенфика, Парма и други. Освен посещенията ми на място в редица отбори, в последните години пътувам много и посещавам футболни конференции по цял свят – от Китай до Аглия. За тези от вас, които се чудят кой съм и защо въобще повеждам тази битка – моля разгледайте сайта на Кампиония.

Ще разделя моите разсъждения и предложения на няколко теми, които ще публикувам в следващите дни. Някои от тях ще са дълги четива, но ако искаме нещо да се промени, трябва да сме изчерпателни. Това е списък (неокончателен) с нещата, за които предвиждам да пиша:
Пирамидата на неуспеха на футбола в България

Бъдещето на футбола и тектоничните промени, които ни очакват

Какви качества трябва да притежава един президент на БФС

Ще посочвам проблеми и ще давам предложения за решението им. Ясни, точни, конкретни. Очаквам да видя същото от другите кандидати. Но те вече имат истински претенции да управляват, затова програмите им е нормално да са поне 10 пъти по-дълги и изчерпателни от това, което ще кача на сайта на Кампиония през следващите дни. Като за начало, моля всеки, който не е чел анализа ми „Няма попътен вятър за кораб без посока“, да го направи като натисне ТУК. Всичко, за което ще пиша и което ще предложа в идните седмици ще бъде продължение на този анализ.

Очаквайте „Пирамидата на неуспеха на българския футбол“ в следващите дни.

До скоро…

П.П. Днес бях на място в БФС и все още не са отворили процедурата за внасяне на кандидатури официално. Чакаме…".