Челси отново е шампион на Европа! Лондончани надвиха фаворита Манчестър Сити с 1:0 на финала в Порто и за втори път след 2012-а стигнаха до върха на Стария континент. 

Хората на Томас Тухел изиграха силен мач, в който бяха организирани и с ясна идея какво да правят. Те чакаха своя момент и Кай Хаверц отбеляза скъпоценния гол, за да донесе триумфа в мач, който не бе особено атрактивен. 

Гражданите бяха считани за сериозн фаворит в сблъсъка, но направиха твърде малко в атака, като загубиха трети двубой срещу срещу Челси в рамките на няколко седмици, след като паднаха както за ФА Къп, така и в първенството и ще трябва да почакат още за триумф в Шампионската лига. 

В съставите нямаше изненади. Сити започна без чист нападател, а за Челси Сесар Аспиликуета бе в средата на терена, а Мейсън Маунт, Кай Хаверц и Тимо Вернер трябваше да носят опасността в нападение. 

Началото бе спокойно, като Гражданите не успяваха да наложат предимство при владеенето на топката. Сините действаха спокойно, прибрани в своята половина и добре организирани. В 8-ата минута Стърлинг не успя да стигне до позиция за стрелба, след като Менди го изпревари след пас на Едерсон. 

Последва възможност пред Вернер, който не успя да стреля, а след това Чилуел пресече опасна топка от Стърлинг. Двубоят се отвори и Едерсон трябваше да спира Вернер. Малко след това Маунт стреля, но след рикошет топката мина встрани. 

Лондончани изглеждаха по-опасни и Канте стреля неточно с глава. Последваха по-спокойни минути, а Сити така и не успяваше да създаде опасни ситуации. Все пак в 28-ата минута Небесносините имаха отличен шанс. Де Бройне намери Фодън, който бе на отлична позиция, но миг преди да стреля, Рюдигер го спря с отличен шпагат. Изключителна намеса на защитника!

Последва здравословен проблем за Тиаго Силва и се наложи той да бъде заменен от Андреас Кристенсен. Малко преди паузата обаче, Челси вкара. Маунт изведе отлично Хаверц, той опита да заобиколи Едерсон, вратарят докосна топката, но тя остана в краката на германеца, който след това стреля в празната врата. Челси ликуваше с преднина на почивката. 

След нея Манчестър Сити продължи да има трудности в атака, а Челси се чувстваше комфортно. И за да бъдат нещата още по-неприятни за Гражданите, Кевин де Бройне получи контузия след сблъсък с Антонио Рюдигер и напусна облян в сълзи. 

Веднага след това Небесносините поискаха дузпа за игра с ръка, но Матео-Лаос бе категоричен, въпреки че топката се докосна до ръката на Джеймс, но преди това се отклони в гърдите му. ВАР прегледа ситуацията и потвърди решението. 

Последваха още смени и в двата тима, а Аспиликуета направи важна намеса срещу Гюндоган, преди Кристиан Пулишич да пропусне да реши всичко. Американецът бе изведен на чиста позиция от Кай Хаверц, но стреля покрай вратата. Голям пропуск за Челси!

Това за малко да се окаже решаващо, защото малко по-късно Стърлинг стигна до аутлинията и върна пред вратата, но Чилуел успя да се намеси. Гуардиола пък пусна и Серхио Агуеро в опит Гражданите да се докопат до равенството. Времето им обаче изтичаше. 

Сити натисна и обсади вратата на съперника, но без да стига до добри ситуации. В 90-ата минута се стигна до разбъркване пред Менди, но Челси оцеля. В 7-те добавени минути напрежението върху лондончани бе сериозно. В 96-ата минута драмата можеше да стане пълна, след като Марез бе на косъм от изравняването, но при удара му топката докосна напречната греда и така радостта остана за Челси.  

Манчестър Сити – Челси    0:1

0:1 Хаверц 42

Манчестър Сити: Едерсон, Уокър, Стоунс, Диаш, Зинченко, Де Бройне (59 Жезус), Гюндоган, Бернардо Силва (64 Фернандиньо), Марез, Стърлинг (77 Агуеро), Фодън
Челси: Менди, Джеймс, Силва (39 Кристенсен), Рюдигер, Чилуел, Аспиликуета, Канте, Жоржиньо, Маунт (80 Ковачич), Хаверц, Вернер (66 Пулишич)