Франция се класира за финала на Лигата на нациите след невиждана драма и обрат за 3:2 над Белгия в Торино. В повторение на полуфинала от Световното първенство от Русия “петлите” отново излязоха крайни победители, въпреки че изоставаха с 0:2 в резултата до почивката.

Белгийците удариха в края на първото полувреме с голове на Яник Ферейра-Караско (37) и Ромелу Лукаку (39). През втората част “петлите” реагираха подобаващо и стигнаха до равенството след попадения на Карим Бензема (63) и Килиан Мбапе (68-д).

Заключителните минути на мача бяха особено драматични, като гол на Ромелу Лукаку в 87-та беше отменен заради засада. Малко след това Пол Погба удари греда, а Тео Ернандес реши всичко с мощен удар по диагонала в 91-та минута.

Така Франция ще спори на финала в неделя срещу Испания, а мачът е в Милано. Белгия остава в Торино за битката срещу домакина Италия за третото място в надпреварата.

Белгийците започнаха много силно срещата и като по чудо не поведоха още в 4-та минута. Кевин Де Бройне стреля от воле на десетина метра почти фронтално срещу вратата, но стражът на “петлите” Юго Лорис направи феноменално спасяване и изби в ъглов удар.

Последваха равностойни минути, в които Килиан Мбапе показа няколко пъти бързината си, но така и не успя да отправи удар. Бензема пък изскочи на стрелкова позиция, но бе в положение на засада.

Така се стигна до заключителните десетина минути на срещата, в които белгийците нанесоха два звучни шамара на Франция. В 37-та минута Яник Ферейра-Караско проби по лявото крило, влезе в наказателното поле и с прекрасно насочен удар в близкия ъгъл направи 1:0. Юго Лорис само изгледа как топката се оплете в мрежата зад него.

Малко след това Ромелу Лукаку удвои преднината на белгийците. Де Бройне намери Лукаку около наказателното поле, таранът я пропусна технично зад себе си и след това от малък ъгъл с десния си крак я забоде забоде мощно под гредата - 2:0.

Франция опита да реагира след почивката, но белгийците се отбраняваха добре. Така се стигна до 63-та минута, когато Карим Бензема намали резултата. Нападателят на Реал Мадрид бе намерен с гръб към вратата в наказателното поле от Мбапе и от сложна позиция успя да насочи прекрасно топката в далечния ъгъл за 1:2.

Този гол даде много самочувствие и надежди на “петлите”, които до края на мача натиснаха сериозно. Само пет минути по-късно стигнаха до изравнителен гол, за който помогна и ВАР. Тилеманс чукна крака на Гризман в опит да избие топката, а реферът видя повторението и бе категоричен - дузпа за Франция. Килиан Мбапе беше безпогрешен от бялата точка и забоде топката в горния ляв ъгъл на вратата за 2:2.

Малко след това резервата Чуамени можеше да вкара и трети гол за французите, но Куртоа спаси блестящо. На отсрещната врата Юго Лорис също имаше две впечатляващи спасявания. В 74-та минута Де Бройне прати истински снаряд под гредата, но Лорис отрази. Малко по-късно вратарят на Франция се намеси добре и след шут на Лукаку, който обаче бе в засада.

В 86-та минута Франция бе на сантиметри от трети гол. Бензема и Мбапе отново развинтиха защитата на белгийците, а последният стреля от крачка. Топката обаче мина на сантиметри от вратата.

В ответната атака Белгия удари за трети път. Тимът на Роберто Мартинес изгради перфектна контраатака, Караско центрира от левия фланг, а Лукаку засече топката на метри от вратата - 3:2. Поне за няколко секунди, тъй като попадението беше отменено заради засада на тарана.

В 90-та минута и Франция бе близо до трети гол. Пол Погба стреля прекрасно от свободен удар, но топката кацна върху напречната греда. Буквално в следващата атака “петлите” триумфираха. Тео Ернандес бе оставен непокрит на границата на наказателното поле и с мощен удар по диагонала не остави шансове на Куртоа.

Белгия - Франция 2:3
1:0 Яник Ферейка-Караско 37
2:0 Ромелу Лукаку 39’
2:1 Карим Бензема 63’
2:2 Килиан Мбапе 68’-д
2:3 Тео Ернандес 90+1'

Белгия: Куртоа, Алдервейрелд, Денайер, Фертонген, Кастан (90+2 - Бачуай), Тилеманс (70 - Ванакен), Витсел, Караско, Де Бройне, Е. Азар (74 - Тросар), Лукаку

Франция: Лорис, Кунде, Варан, Л. Ернандес, Павар (90+2 - Дюбуа), Т. Ернандес, Рабио (75 - Чуамени), Погба, Гризман, Мбапе, Бензема (90+6 - Верету)