Президентът на ФИФА Джани Инфантино защити плана си в петък за провеждане на Световно първенство на всеки две години по време на посещение във Венецуела – страна, която никога не се е класирала за Мондиал в историята си.

Проектът за Световно на всеки две години, който е подкрепен от бившия мениджър на Арсенал Арсен Венгер, бе сериозно разкритикуван както от континенталните федерации УЕФА и КОНМЕБОЛ, така и от треньори и анализатори.

„Нашата работа във ФИФА е постоянно да мислим за това как можем да подобрим футбола в света, да направим футбола наистина глобален спорт. Президентът на ФИФА е президент на 111-те страни и всички тези страни имат правото да мечтаят – мечта, подобна на тази на Винотинто (б.ред националния отбор на Венецуела). Те също трябва да могат да сбъднат тази мечта, защото ако трябва да мечтаеш вечно, в края предпочиташ да правиш други неща“, започна Инфантино на събитието във венецуелската столица Каракас, пише БГНЕС.

Той настоя, че Световно на всеки две години ще увеличи шансовете за класиране на по-малки страни за Мондиал. „Когато бе решено да се провежда Световно първенство на всеки четири години, преди около 100 години, ФИФА имаше 40 страни. Време е да анализираме отново проблема“. Инфантино каза още, че южноамериканските отбори често са изправени пред пречката да пътуват повече в сравнение с европейските тимове.

Европа е била домакин на Мондиал повече от два пъти повече (11 пъти) от всеки друг континент. Южна Америка е приемала турнира пет пъти. Африка и Азия само по веднъж, въпреки че следващият е в Катар. „Ако Меси трябва да пътува 350 000 км, за да играе на Световно първенство, и Кристиано Роналдо 50 000…мисля, че е нормално през юни южноамериканците да са малко по-уморени от европейците. От 2002-а насам, Бразилия не е печелила елиминационен мач срещу европейски съд на Мондиал…от 20 години, а това е Бразилия“, заключи президентът на ФИФА.