Международният олимпийски комитет се присъедини към призивите на УЕФА срещу плановете на ФИФА да започне да организира световни първенства по футбола на всеки две години, вместо на всеки четири. ФИФА иска да провежда по-често най-голямото футболно събитие в света, за да увеличи приходите си, като твърди, че желанието на феновете също е за Мондиал на всеки две години.

От УЕФА, както и от южноамериканската конфедерация КОНМЕБОЛ твърдо са против плановете на ФИФА, а сега те получиха подкрепа и от МОК, откъдето се притесняват, че Световното първенство може да съвпада в Олимпийските игри и така да подкопае интереса към олимпийския футболен турнир, който е най-важният турнир в женското направление. "МОК споделя притесненията на други спортни организации, свързани както с физическото, така и с психическото здраве на играчите, защото по-чести Мондиали ще поставят футболистите под огромно напрежение", се казва в позиция на организацията, ръководена от Томас Бах.

От МОК допълват, че е много важно да се проведат по-интензивни консултации с организациите, представляващи футболистите, каквито "очевидно не са се състояли до момента".