Привърженикът на Лион, който хвърли бутилка с вода по капитана на Марсилия Димитри Пайет в двубоя от френската Лига 1 през уикенда, получи шестмесечна условна присъда.

32-годишният Вилфред Сериер получи и забрана да посещава стадион „Олимпик“ в следващите пет години в резултат на инцидента в неделя. По-рано във вторник, френски футболни шефове проведоха извънредни разговори с висши министри на страната, за да идентифицират начини за справяне с вълната на насилие, която разтърси Лига 1 през този сезон.

Пайет трябваше да получи медицинска помощ, след като бе ударен, приготвяйки се за изпълнението на корнер за гостите в 5-та минута, което доведе и до принудителното завръщане на двата отбора по съблекалните. „Не знам какво ми е минавало през акъла“, сподели Сериер пред съда в Лион. Доставчик на храна, на него му бе наредено да плати на капитана на Марсилия символично 1 евро за нанесените щети. Той се извини на Пайет и добави, че не е възнамерявал да го удари.

В понеделник Лион бе наказан да играе при закрити врати преди взимането на окончателно решение по случая от Френската професионална футболна лига (ЛФП) на 8 декември. Неделният инцидент бе поредният в сезон, изпълнен с насилие от трибуните, което доведе и до разговорите в Париж, на които домакини бяха вътрешният мининистър Жералд Дарманен и посетени от ЛФП, клубни президенти, спортния министър Роксана Марасинеану и правосъдния министър Ерик Дюпон-Морети.

Президентът на ЛФП Венсан Лабрун говори за „абсолютната нужда“ за намиране на решения, като предложения за справяне с проблема ще бъдат изложени следващия месец. Пайе, който бе освиркван и обиждан от запалянковци на Лион още на загрявката, бе ударен с бутилка и по време на мача с Ница през август, след който на Ница му бе отнета точка от актива.