Феновете на Ливърпул ще посрещнат новата година в лошо настроение, след като тимът на Юрген Клоп падна с 0:1 при гостуването си на Лестър в 20-ия кръг на Висшата лига. 

Мохамед Салах пропусна дузпа в началото, а след почивката Адемола Лукман влезе от пейката, за да донесе успеха на Лисиците с единственото попадение в мача. 

Хората на Юрген Клоп доминираха, но пропуснаха създадените положения, за да останат с 41 точки в актива си, вече на цели 6 от лидера Манчестър Сити, който гостува на Брентфорд в сряда вечерта. 

Поражението бе едва второ за мърсисайдци, като те не успяха да вкарат в двубой от  първенството за първи път от началото на март, когато паднаха от Фулъм. Лестър пък вече има 25 точки след престижната победа. 

Гостите започнаха активно и още в първите минути удар на Мане бе блокиран от Ндиди. Темпото бе очаквано високо и Хендерсън прати топката над вратата малко по-късно. 

Така се стигна до 15-ата минута, когато гостите получиха дузпа. Салах овладя пред вратата, Ндиди не прецени ситуацията и посегна, спъвайки нападателя. Решените бе категорично. 

Суперзвездата на Ливърпул застана зад топката, но изпълни лошо и Каспер Шмайхел изби. Салах имаше шанс да направи добавка и насочи топката с глава към вратата, но тя срещна напречната греда, а след това той не успя да стреля и Лестър оцеля. Това бе едва втората пропусната дузпа от Мо във Висшата лига и първа от октомври 2017-а. 

Гостите не се отчаяха и продължиха да нападат. В 23-ата минута Чембърлейн подаде опасно към вратата, Хендерсън не успя да отклони, но въпреки това заблуди Шмайхел, който пак трябваше да спасява. 

Домакините не успяваха да организират нищо опасно в тези минути и в 32-ата отново трябваше да разчитат на Шмайхел, който пак разочарова Салах, избивайки с отличен рефлекс удара му над гредата. 

Към края на полувремето Лисиците се поокопитиха и Джеймс Мадисън излезе на добра позиция след двойно подаване и стреля, но Матип успя да блокира изстрела. Малко след това Александър-Арнолд се справи с опит на Ихеаначо. 

В края на полувремето Хендерсън и Жота не бяха точни и така паузата дойде при 0:0. След нея Цимикас се намеси решаващо при едно центрирани, след което Жота изведе Мане на чиста позиция, но сам срещу Шмайхел сенегалецът стреля неточно, правейки огромен пропуск. 

Скоро след  това Брендън Роджърс направи двойна смяна, като пусна Адемола Лукман и Юри Тилеманс на местата на Келечи Ихеаначо и Хамза Чаудри и това се оказа решаващо. 

Дюсбъри-Хол даде отличен пас към Лукман, който си отвори позиция за стреля справяйки се с двама съперници, след което стреля остро в близкия ъгъл и преодоля Алисон – 1:0. 

Това определено шокира Ливърпул. Гостите станаха припряни, а смените на Юрген Клоп не се получиха. В 80-ата минута се стигна до олицетворение на деня на Салах, който от 15-16 метра стреля разочароващо от въздуха в трибуните. 

Последва неточен опит на Жота с глава, а в 85-ата минута Шмайхел спаси и удар на Ван Дайк. Мане също се провали след корнер, а в оставащите минути гостите така и не успяха да стигнат до гол и загубиха. 

Лестър – Ливърпул    1:0

1:0    Лукман 58

Лестър: Шмайхел, Кастан, Амартей, Ндиди, Томас, Чаудри (56 Тилеманс), Сумаре, Дюсбъри-Хол, Медисън (68 Олбрайтън), Варди, Ихеаначо (56 Лукман)
Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Матип, Ван Дайк, Цимикас, Хендерсън (70 Фирмино), Фабиньо (64 Милнър), Окслейд-Чембърлейн (55 Кейта), Салах, Жота    , Мане