Португалия не допусна изненада като Италия и победи Северна Македония с 2:0 в решителен плейоф, за да се класира за световното първенство в Катар. 

Бруно Фернандеш се превърна в големия герой за домакините, след като отбеляза и двата гола, по един в двете полувремена. 

Иберийците доминираха и макар че не създадоха достатъчно чисти ситуации, този път бяха много ефективни. Македонците пък не отправиха нито един точен удар към вратата на съперника и нямаше как да сътворят нова сензация. 

Португалците излязоха с всичките си суперзвезди в лицето на Жоао Кансело, Бернардо Силва, Бруно Фернандеш, Диого Жота и разбира се Кристиано Роналдо и очаквано взеха инициативата още от първите минути. 

Македонците очаквано бяха организирани с идея да не допуснат гол, както в мача с Италия и да изнервят опонента. В началото няколко центрирания на иберийците не им донесоха успех. 

В 13-ата минута Кансело центрира, но от трудна позиция Бруно Фернандеш не бе точен с глава. Малко след това Роналдо се измъкна и стреля, но покрай гредата. Това бе първата по-опасна ситуация за домакините. 

Последваха корнер и свободни удари за македонците, като Езджан Алиоски стреля от въздуха в 19-ата минута, но неточно. Португалците определено не бяха в добър ритъм. След корнер за домакините обаче, Жота засече, но топката се отби в земята и премина над вратата. 

Постепенно иберийците се успокоиха, притиснаха опонента и в 32-ата минута стигнаха да важния гол. Бруно Фернандеш направи двойно подаване с Роналдо, нахлу в наказателното поле и прати топката във вратата. Страхотен гол от звездите на Манчестър Юнайтед. 

Попадението даде спокойствие на Португалия. В 40-ата минута Жота не успя да вкара от малък ъгъл, след  като Димитриевски не успя да улови топката. В последните секунди Кансело стреля над целта от границата на пеналта, но почивката дойде при аванс за Португалия. 

След нея македонците трябваше да действат по-нападателно. Домакините обаче се чувстваха комфортно и Бруно накара Димитриевски да спасява удара му отдалеч, като халфът продължаваше да играе много силно. 

И в 65-ата минута окончателно се превърна в герой. Иберийците хванаха съперника високо по терена и контраатакуваха, като Жота се измъкна отляво, а след това намери Фернандеш, който завърши по категоричен начин и направи 2:0. 

Този развой на събитията изнерви балканците, които си изпросиха няколко жълти картона, усещайки че губят сблъсъка. Португалците действаха спокойно знаейки, че са си свършили работата, а и съперникът им продължаваше да няма точен удар към вратата, като до края не се случи нищо друго. 

Португалия – Северна Македония    2:0

1:0    Бруно Фернандеш 32
2:0    Бруно Фернандеш 65

Португалия: Коста, Мендеш, Пепе, Перейра, Кансело, Отавио (77 Карвальо), Моутиньо (91 Витиня), Бруно Фернандеш (88 Матеуш Нунеш), Б. Силва (88 Жоао Феликс), Жота (77 Рафаел Леао), Роналдо
Северна Македония: Димитриевски, Алиоски, Велковски, Муслиу, С. Ристовски, Трайковски (59 Чурлинов), Адеми, Барди, Елмас (88 Николов), Костадинов (75 Ачковски), М. Ристовски (46 Мийовски)