Португалският национал Пепе е страхотно момче и имиджът му не отговаря на истината. Това разкри треньорът на Черно море Илиан Илиев, които се засича със свирепия защитник в Маритимо.

„Пепе дойде на 17 години в Маритимо с още един бразилец. Страхотно момче. Тогава в клуба имаха традициите да взимат млади момчета и ако някой стане, да тръгнат нагоре. В началото беше малко стреснат. И още на 3-4 тренировка си счупи костта в стъпалото. След това се възстанови. Спомням си за един случай, той тренираше в Б отбора на Маритимо и ние ги чакахме да свършат, за да почнем ние тренировка. Но местните момчета постоянно го овикваха, той не издържа. Понаби им малко шамари и си стана тартор. После дойде и при нас, мисля, че на 19 години дебютира в мъжете. След това се наложи, отиде в Порто, а след това и в Реал. Но това, което го е показвал в някои моменти, не е Пепе. Бразилците са много спокойни хора и агресията му в някои от мачовете не кореспондира с това, което е той. Другият, който проби, беше Дани. Той направи сериозна кариера в Динамо Москва и Зенит“, коментира Илиан Илиев в подкаста „Фактор“.

Бившият футболист на Бенфика и Маритимо коментира и развитието на Кристиано Роналдо и Рикардо Куарешма, които по това време тръгват към големия футбол. „Ласло Бьолони изключително правилно наложи Кристиано Роналдо и Рикардо Куарешма в Спортинг. Той е румънец, който беше работил много време във Франция преди това. Пускаше ги по малко. Като резерви, после 1-2 мача извън групата. Да не ги обременява психически. Още тогава се виждаше, че Кристиано ще стане голям футболист“, каза още Илиев.