Милан взе инфарктна победа с 2:1 като гост на Сампдория в мач от шести кръг на Серия А и се изкачи начело в класирането с равен актив от точки с Наполи – по 14. Това бе 22-и пореден мач без загуба за росонерите в първенството, като те играха почти цялото второ полувреме с човек по-малко. Изгонен за два жълти картона бе звездата Рафа Леао.

Именно португалецът изработи първия гол на Милан в 6-ата минута. Той подаде към Жуниор Месияс, който стреля по земя за 1:0. След като остана с човек повече на терена Самп изравни. Центриране отляво на Ауджело бе засечено с глава от Филип Джуричич за 1:1.

ВАР бе главно действащо лице, не само при изгонването на Леао, но и при победния гол за Милан. Той дойде от дузпа, отсъдена след намесата на видеоповторенията. Гонсало вияр игра с ръка при удар на Жиру.

Милан имаше 11 точки и победа щеше да изкачи росонерите на върха в таблицата преди останалите мачове от кръга. Росонерите бяха в серия 21 поредни мача без загуба в първенството, откакто през януари отстъпиха 1:2 срещу Специя.

Сампдория пък все още нямаше победа през сезона и бе в дъното на класирането само с 2 точки от първите 5 мача.

Треньорът на Милан Стефано Пиоли направи няколко промени в състава след победата с 3:2 в дербито с Интер. В защита се появи като титуляр Симон Кяер на мястото на Фикайо Томори. Томазо Побега зае позицията на Исмаел Бенасер, а Джуниър Месиас бе титуляр вместо Алексис Салемакерс. Очакваше се и Дивок Ориги да е титуляр, но сутринта преди мача се оказа, че е контузен и въобще не бе в групата за мача.

Бившият треньор на Милан Марко Джампаоло направи също някои промени за Сампдория. Джуричич бе поставен на фланга, а Вияр зае позицията пред защитата. Франческо Капуто водеше атаката.

Още в 6-ата минута Милан поведе. Рафа Леао пое топката в своята половина и преодоля двама съперници преди да подаде в наказателното към Жиру. Французинът отклони с едно докосване към Де Кетеларе, който върна към Леао. Португалецът не успя да овладее, но пък отклони топката надясно към Месияс който стреля по земята. Вратарят Аудеро обаче пусна топката под крака си и тя спря в мрежата за 1:0.

В 11-ата минута Самп бе близо до изравнителния гол. Капуто получи отляво и подаде към Джуричич, който от дъгата пред наказателното поле стреля, но топката срещна напречната греда.

В 17-ата минута Рафа Леао получи жълт картон за удар с ръка в лицето на съперника. Само 5 минути след това росонерите помислиха, че са вкарали втори път. Калабрия изсипа топката към наказателното поле към Жиру. Ферари не изби добре с глава и топката отиде у Леао, който я центрира и Де Кетеларе изпревари вратаря Аудеро, за да отклони топката в мрежата.

След дълго разглеждане с ВАР съдията прецени, че има засада на Оливие Жиру при паса към него.

В началото на второто полувреме Рафа Леао бе изгонен за втори жълт картон. Португалецът опита задна ножица и изрита в главата Ферари, който получи сериозна превръзка на главата. Леао пък ще пропусне сблъсъка с Наполи в следващия кръг.

С човек повече на терена Сампдория изравни. Хубава атака на Моряците премина отдясно наляво и Ауджело центрира на близката греда, където Джуричич изпревари Менян и засече с глава за 1:1. Това бе едва третия гол на Самп от началото на сезона и първи на Джуричич с екипа на Моряците.

Въпреки този удар Милан тръгна напред. Хубава атака отляво завърши с удар от дистанция на Тео Ернандес, но Аудеро успя да избие в корнер. При изпълнението му Жиру засече с глава на близката греда. Съдията първоначално отсъди аут, но при повторението се видя, че Гонсало Вияр отклонява топката с ръка след удара на Жиру. Благодарение на ВАР рефера Фабри отсъди дузпа. Жиру бе точен от бялата точка и даде отново аванс на Милан.

До края имаше едно страхотно положение пред вратата на шампионите. Габиадини бе изведен в чиста позиция и стреля по диагонала, но Менян успя да избие. Валерио Вере стигна до топката и уцели страничната греда, а след това последва нов удар на Габиадини, спасен от вратаря Менян.

В края треньорът на Сампдория Марко Джампаоло получи червен картон за протести и ще пропусне следващата среща.

САМПДОРИЯ - МИЛАН 1:2

Голмайстори: 0:1 Месияс 6, 1:1 Джуричич 57, 1:2 Жиру 67 дузпа

САМПДОРИЯ:Аудеро, Бережински (59 Габиадини“, Ферари, Мурийо, Ауджело, Вияр (86 Виейра), Лерис, Ринкон, Сабири, Джуричич (79 Вере), Капуто (78 Куалиарела)

МИЛАН: Менян, Калабрия, Калулу, Кяер, Ернандес, Тонали, Побега (78 Вранкс), Месияс (59 Томори), Де Кетеларе (71 Бенасер), Леао, Жиру