Италия и Англия отново един срещу друг. За втори път след финала на Евро 2020 на "Уембли", когато адзурите спечелиха втората си европейска титла в историята. Но от тогава нещата се промениха драстично и за двата отбора. И докато Трите лъва се класираха с лекота за световните финали в Катар, Италия ще гледа първенството отново по телевизията, след като се провали и при класирането за Мондиал 2018.

От онзи знаменит за Италия 11 юли 2021 г., когато след дузпи хората на Роберто Манчини ликуваха с трофея, двата тима са изиграли по 13 мача, включително равенството 0:0 в Уулвърхемптън през лятото. Резултатите на адзурите са много по-лоши от тези на противника. За тези 13 мача Италия взе само 3 победи срещу Унгария, Турция и Белгия. Загубите са 4, а равенствата 6. Головата разлика на тима е 15:16 и адзурите се свлякоха от 5-о на 7-о място в ранглистата на ФИФА.

Спад в ранглистата има и за Англия. Хората на Гарет Саутгейт сега са 5-и, а след финала на Евро 2020 бяха на четвъртото място. В 13-те си мача от тогава те спечелиха 7 пъти и загубиха само 2 пъти - и двата от Унгария. Островитяните вкараха 36 гола за тези 13 мача или почти по 3 на мач, а допуснаха само 9.

Нещата обаче не са розови и за Трите лъва. Двете загуби от Унгария ги оставят последни в групата на Лигата на нациите и нуждаещи се от точки тази вечер в Милано, защото рискуват да изпаднат от Лига 1 на турнира. Италианците имат пет точки, срещу само 2 до тук за хората на Саутгейт.