Италия се класира за финалната четворка на Лигата на нациите като спечели първото място в Група 3 на Лига А. Адзурите надвиха с 2:0 като гост Унгария в последната среща и изпревариха маджарите в подреждането. Италия завърши с 11 точки, на една пред Унгария.

Хората на Роберто Манчини ще мерят сили с Хърватия, Нидерландия и Португалия или Испания.

Унгарците започнаха мача като лидери в груата след невероятното представяне до тук и победата с 1:0 като гост на Германия в миналия двубой. Капитанът Адам Шалай играеше своя последен мач за националния тим и водеше атаката. Унгарците се нуждаеха от равенство, за да се класират за финалната четворка.

Италия се нуждаеше от победа, за да спечели групата и да се класира за финалната четворка. Победата обаче бе важна за адзурите и по друга причина – жребия за квалиикациите за Евро 2024. Той ще се тегли на 9-и октомври и под въпрос за разпределението на урните се взима представянето в Лигата на нациите.

Треньорът на Италия Роберто Манчини направи една промяна в състава си от победата с 1:0 над Англия. В атака вместо Джанлуиджи Скамака стартира Уилфред Ньонто. Извън тима остана Чиро Имобиле, който не пътува с отбора до Унгария.

Унагария стартира силно и натисна в първите минути, но пък показа, че има трудности, когато е пресиран в своята половина. В петата минута центриране на Кристанте не бе преценено от вратаря Гулаши и той изпусна топката, но Салай изчисти от голлинията.

В 12-ата минута Распадори центрира от фаул и Ди Лоренцо отклони с глава, но покрай вратата. Първият гол в мача дойде след грешка на домакините. Пресата на Ньонто даде резултат и след лошо подаване на защитник към Гулаши, който успя да изпревари нападателя, но прати топката право в краката на Джакомо Распадори. Нападателят на Наполи хладнокръвно запази и реализира в празната врата.

Распадори се разписва във втори пореден мач, след като донесе победата над Англия. Това е петото му попадение за националния тим, а откакто дебютира за Италия няма играч с повече голове от него.

Само 3 минути след това Италия бе близо до втория гол. Прекрасно дълго подаване на Барела намери Ди Лоренцо, който овладя на границата на наказателното, влезе навътре и стреля към далечния ъгъл, но за щастие на домакините топката мина в страни от вратата.

В края на първото полувреме започна шоуто на Джанлуиджи Донарума. При първото положение вратаря не успя да се ориентира, след редица рикошети, но топката мина встрани от вратата му. След това стражът на ПСЖ спаси удар на Собослай.

Второто полувреме започна с натиск на Унгария. В 50-ата минута Донарума показа, че днес просто е заключил вратата с невероятно тройно спасяване. Първо Джиджо отрази удар по диагонала на Шалай, после от разстояние на Него, а след това се изправи достатъчно бързо, за да парира и добавка на Шалай от вратарското поле.

В отвената атака Италия направи 2:0. Изключителна комбинация на адзурите завърши с извеждащ пас на Барела към Кристанте, който от аутлинията центрира успоредно на вратата и на далечната греда Федерико ди Марко засече топката в мрежата.

Защитникът на Интер се записа в историята, защото това бе гол №1500 за Италия в историята на националния тим.

Не минаха и още 3 минути и отново Донарума показа класата си. След центриране от дясно на Него, Стайлс бе оставен сам на далечната греда и с глава стреля от упор. Донарума обаче бързо се придвижи и с крак успя да избие удара.

В 61-ата минута Донарума отново блесна. Този път Стайлс стреля отдалеч, топката се отклони в защитник, но вратарят на Италия реагира мълниеносно и изби в корнер. Това бе шестото спасяване на вратаря в мача.

В 78-ата минута унгарците поискаха дузпа за падане на Адам в наказателното поле след контакт с Бастони. ВАР прегледа ситуацията, но наказателен удар не бе отсъден.

До края италианците умело контролираха темпото и стигнаха до победата. Макар головете да вкараха Распадори и Димарко, герой бе Джиджо Донарума със своите изумителни спасявания.

УНГАРИЯ – ИТАЛИЯ 0:2

0:1 Распадори 28, 0:2 Димарко 55

УНГАРИЯ: Гулаши, Ланг, Орбан, Салай, Фиола, Наги (46 Стайлс), Шефер, Керкес (57 Газбаг), Него (75 Адам), Собослай (85 Клайнхайслер), Адам Шалай (75 Бола)

ИТАЛИЯ: Донарума, Бонучи, Ачерби (46 Бастони), Толой, Ди Лоренцо, Барела, Жоржиньо (73 Побега), Кристанте, Димарко, Ньонто (66 Габиадини), Распадори (72 Скамака)