Челси се саморазправи с Милан, за да изравни съперника по точки в група Е на Шампионската лига. Сините разбиха обезкървения от контузии съперник 3:0 и излязоха втори в класирането с 4 точси. Шампионът на Италия има същия актив, а на върха в групата е Залцбург с 5.

Лондончани имаха огромно превъзходство и с голове на Фофана през първото полувреме, Обемеянг и Джеймс през второто решиха нещата. Рийс Джеймс бе звездата на мача, като се отчете с гол и асистенция.

Челси и Милан имат общо 9 титли от КЕШ и Шампионската лига, но не се бяха срещали в Европа вече 23 години. Последният им сблъсък бе през 1999 г. в груповата фаза на ШЛ, когато за сините играеха Дешан и Дзола, а треньор им беше Джанлука Виали, а за росонерите играеха Паоло Малдини, Леонардо и Андрий Шевченко. Тогава и двата мача завършиха наравно, а само на „Сан Сиро“ имаше голове.

Лондончани имат трудности в началото на сезона и смениха мениджъра си, като това бе едва втори мач за Греъм Потър като треньор в турнира. Сините имаха само 1 точка от двете срещи до тук в надпреварата. Милан водеше в групата с 4 пункта.

Италианците пристигнаха в Лондон без 9 души, които липсват заради травми. Треньорът Стефано Пиоли нямаше особен избор при съставянето на титулярния тим. На вратата беше Татарушану, а пред него стартираха Сержиньо, Дест, Бало Туре и Раде Крунич.

Още в 5-ата минута дойде първия шанс на Челси. Нисък удар с десния крак на Мейсън Маунт накара Татарушану да се намесва. Англичаните използваха добре статичните положения. При едно такова Тиаго Силва засече топката с глава, но Татарушану изби над гредата.

При изпълнението на корнера Челси поведе. Центрирането на Бен Чулиуел бе засечено с глава от Тиаго Силва. Татарушано спаси, но защитниците на Милан не се ориентираха добре, за да изчистят топката. В мелето най-съобразителен се оказа Уесли Фофана, който с премерен удар от границата на вратарското поле вкара първия си гол за Челси в кариерата.

Лондончани продължиха да атакуват. Джеймс проби отдясно и центрира, Маунт стреля, но Томори блокира удара му.

Героят Фофана не довърши първото полувреме. Защитникът получи контузия на дясното коляно и бе сменен от Тревор Чалоба. Стърлинг пропусна добър шанс при едно извеждащо подаване, но се забави със завършващия удар и бе блокиран от Калулу.

Първият реален шанс за гол за Милан дойде в 4-ата минута на добавеното време на първата част. Рафа Леао направи страхотен рейд отляво и влезе в наказателното поле преди да поднесе на Де Кетеларе. Белгиецът, който още чака първия си гол за Милан, стреля с десния крак, но Кепа спаси, а при добавката Раде Крунич прати топката над празната врата.

Второто полувреме започна с много агресия и от двата отбора. В 56-ата минута Челси удвои аванса си. Добра атака отляво за сините завърши с много силно центриране на Чилуел. Топката обаче бе настигната на другия тъч от Джеймс, който прати перфектно подаване във вратарското поле. Пиер-Емерик Обемеянг бе на място, за да засече от упор с крак. Това е втория му гол за Челси, след като откри сметката си през уикенда.

Обемеянг не беше вкарвал гол в Шампионската лига от 2017 г., когато играеше за Борусия Дортмунд и се разписа срещу Реал Мадрид. Феновете на Челси се надяват, че габонеца ще сложи край на проклятието на нападателя с №9 за клуба.

Само 6 минути след това Рийс Джеймс направи 3:0. Грешка на росонерите при изнасянето на топката от позволи на сините да разиграят пред наказателното. Топката стигна до Стърлинг, който изчака включилия се Джеймс и го изведе сам срещу вратаря. Джеймс заби топката под гредата в близкия ъгъл за 3:0.

До края и двата отбора намалиха оборотите. Милан извади важните фигури преди мача с Юве уикенда, а Челси също не се опита да увеличи разликата.

ЧЕЛСИ – МИЛАН 3:0

1:0 Фофана 23, 2:0 Обамеянг 56, 3:0 Джеймс 62

ЧЕЛСИ: Кепа, Фофана (38 Чалоба), Тиаго Силва, Кулибали, Джеймс, Лофтъс-Чийк, Ковачич (65 Жоржиньо), Чилуел, Маунт (75 Хаверц), Стърлинг (75 Броя), Обемеянг (65 Галагър)

Жълти картони: Ковачич, Тиаго Силва

МИЛАН: Татарушану, Дест,Калулу, Томори, Бало Туре, Бенасер (72 Побега), Тонали, Крунич (65 Габия), Де Кетеларе (65 Ребич), Леао (72 Диас), Жиру (72 Ориги)

Жълти картони: Крунич, Бало Туре, Бенасер