Стефано Пиоли записа първата си победа в кариерата на треньор срещу Макс Алегри като изведе своя Милан до 2:0 срещу Ювентус в дербито на 9-и кръг на Серия А. Росонерите се изравниха по точки на върха с лидерите Наполи и Аталанта и отвориха разлика от 7 точки пред Юве.

Головете в мача вкараха Фикайо Томори в добавеното време на първата част и Браим Диас през второто полувреме.

Росонерите загубиха два от последните си три мача, след като отстъпиха на Наполи и на Челси в Шампионската лига. Все пак шампионите имаха шанс да се изравнят по точки с лидерите Наполи и Аталанта при победа.

Треньорът Стефано Пиоли не можеше да използва седем играчи заради контузии. Той заложи на Матео Габия в центъра на защитата, а премести Калулу като десен защитник. На вратата отново беше Татарушану, а титулярни позиции имаше и за Томазо Побега и Браим Диас.

Ювентус пък влезе в мача с две поредни победи – 3:0 над Болоня и 3:1 над Макаби Хайфа. Макс Алегри не можеше да използва наказания Анхел ди Мария. В атака действаха Милик и Влахович, а в центъра на терена бе предпочетен Мануел Локатели пред Паредес.

Юве започна по-добре мача и имаше няколко добри възможности. Куадрадо стреля по диагонала неточно, а след това Милик шутира право във вратаря Татарушану. Имаше пропуск и на Данило, който също не уцели вратата от добра позиция.

В средата на полувремето обаче Милан се окопити и заигра по-добре. След корнер Калулу игра с главаи Леао успя да отклони към вратата, но уцели страничната греда. Малко след това звездата на Милан удари и другия страничен стълб с мощен шут от дистанция.

В добавеното време на първата част Милан поведе. Центриране от корнер не бе изчистено добре от защитата и Жиру стреля мощно от въздуха. Топката срещна тялото на Томори, но защитника бързо се окопити и със завъртане я прати в мрежата на Шченсни. Това бе едва третия гол на Томори за Милан. Два от тях са във вратата на Ювентус.

От Юве не бяха доволни при отсъждането на корнера, защото претендираха преди него, че има нарушение на Тео Ернандес срещу Хуан Куадрадо. Реферът Орсато обаче не отсъди нищо.

През второто полувреме Милан продължи да играе по-добре. Грешките в играта на Ювентус бяха огромни. При една от тях Душан Влахович подаде директно в краката на Браим Диас, който тръгна от центъра, преодоля Бонучи и излязъл сам срещу вратаря, прати топката в мрежата, въпреки намесата на Шченсни.

До края Милан пропусна още положения, а втория точен удар на Ювентус бе чак 15 минути преди края. Юве можеше да върне един гол чрез резервата Мойс Кийн, но удара му бе отклонен в последния момент от Калулу. Резервата Дивок Ориги пък пропусна да вкара трети гол останал сам срещу вратаря в добавеното време на мача.

След победата Милан има 20 точки, колкото и лидерите Наполи и Аталанта, които играят утре. Ювентус остана с 13 точки след втората си загуба за сезона в първенството.

МИЛАН - ЮВЕНТУС 2:0

1:0 Томори 45+1, 2:0 Браим Диас 54

МИЛАН: Татарушану, Калулу, Габия, Томори, Тео Ернандес, Бенасер (84 Вракс), Тонали, Побега (59 Крунич), Браим Диас (64 Де Кетеларе), Леао (84 Ориги), Жиру (64 Ребич)

ЮВЕНТУС: Шченсни, Данило, Бонучи, Бремер, Алекс Сандро, Куадрадо (46 Макени), Рабио (80 Суле), Локатели (56 Паредес), Костич (56 Мирети), Милик, Влахович (78 Кийн)

Трябва ли Юве да уволни Макс Алегри?

Да, Макс Алегри доказа, че не може да се справи с кризата в Юве
Макс Алегри е точният треньор за Ювентус
Общо 505 гласа