С гол в края Южна Корея удари Португалия с 2:1 в последния си мач от група Н на световното първенство, за да се класира за 1/8финалите. 

Азиатците изостанаха още в началото, но изравниха в средата на първото полувреме, след което стигнаха и до скъпоценния гол в 91-ата минута. 

Поражението не бе фатално за Португалия, тъй като в другия мач Уругвай спечели срещу Гана, което остави европейците на първо място в групата с 6 точки. 

Корея и Уругвай приключиха с по 4 точки, но корейците се класираха с голова разлика 4-4, докато тази на Урусите бе 2-2. Така на 1/8финалите Португалия ще играе с втория от групата на Бразилия, а корейците вероятно ще срещнат Селесао. 

И в двата състава имаше промени. За европейският тим те бяха 6, но Кристиано Роналдо стартира, въпреки че бе под въпрос. 19-годишният Антонио Силва се появи в защита вместо Рубен Диаш, а Диого Дало се появи вместо Нуно Мендеш. Жоао Марио, Витиня, Матеус Нунеш и Рикардо Орта стартираха вместо Уилям Карвальо, Бернардо Силва, Бруно Фернандеш и Жоао Феликс. За Корея Пауло Бенто направи 3 промени.

Европейският тим започна отлично и вкара при първата си опасна атака. В 5-ата минута Диого Дало се измъкна отдясно, след това върна топката към Рикардо Орта, който от чиста позиция естествено не пропусна. 

Португалците взеха контрола върху мача и Кансело стреля опасно в 15-ата минута, но стражът на азиатците се справи. Малко след това гол на Корея бе отменен заради засада. С напредване на времето корейците се подобриха и започнаха да контролират по-добре топката. 

Подобрението в играта им донесе и успех, защото в 27-ата минута те изравниха, отново след статично положение. Сон центрира, топката се отклони от тялото на Кристиано, след което се оказа идеална за Йон-Гуон Ким, който направи 1:1. Надеждите на азиатците се завърнаха. 

Малко след това Роналдо не успя да вкара от добра позиция, но се оказа и в засада. Последваха силни минути за европейците, които натиснаха. В 35-ата минута Диого Дало овладя отлично една дълга топка, след което стреля към далечния ъгъл, но вратарят изби. 

В 42-ата минута Витиня стреля силно от около 20 метра, но вратарят изби, а при добавката Роналдо бе твърде неточен. Последва добър пас на Витиня към Орта, който се обърна и стреля, но право във вратаря. Така паузата дойде при 1:1.   

След нея португалците натиснаха здраво в търсене на втори гол. На два пъти обаче Роналдо остана в засада, а така или иначе пропусна положенията. В 55-ата минута удар на Сон бе блокиран от младия Антонио Силва. 

Последваха по няколко смени и в двата отбора, като Роналдо напусна за португалците, оставайки без гол. В 66-ата и 67-ата минута Сон и Ин-Бьом Хуан стреляха опасно за корейците, но Коща се справи. Това все пак бе предупреждение за европейския тим. 

В 70-ата минута Южна Корея поиска дузпа за игра с ръка на Антонио Силва, но всъщност защитникът игра с гърди, така че реферът правилно прецени ситуацията. Според резултата в другия мач обаче и загуба щеше да остани европейците на върха в групата. 

Корейците продължиха да опитват удари от всякакви позиции, но те се оказваха доста неточни. Все пак един гол за тях щеше да ги прати напред, ако в другия мач Уругвай не вкараше трети гол срещу Гана. Времето обаче минаваше, а корейците продължаваха да се мъчат. 

В 91-ата минута обаче, драмата стана пълна, защото Корея вкара! Португалия изпълни корнер, който не донесе нищо, след което азиатците тръгнаха напред. Хюн Мин Сон напредна, след което задържа отлично топката и я пусна на пътя на включилия се напред Хий-Чан Хуан, който с прецизен изстрел прати топката във вратата! При това положение корейците се класираха. 

До края не се случи нищо и Южна Корея спечели, но футболистите трябваше да потреперят още малко до края на мача на Уругвай, за да ликуват като 1/8финалите. 

Южна Корея – Португалия    2:1

0:1    Орта 5
1:1    Йон-Гуон Ким 27
2:1    Хий-Чан Хуан 91

Южна Корея: Сюн-гю Ким, Йон-Гуон Ким (81 Джу-Хо Сон), Джин-Су Ким, Кюн-Уон Куон, Муун-Хуан Ким, Уу-Йон Жун, Дже-Сун Лий (65 Хий-Чан Хуан), Ин-Бьом Хуан, Кан-Ин Лий (81 Уй-Джо Хуан), Хюн-Мин Сон, Ге-Сун Чо 
Португалия: Коща, Дало, Пепе, Антонио Силва, Кансело, Марио (82 Бернардо Силва), Невеш (65 Палиня), Витиня (82 Карвальо), Нунеш (65 Леао), Роналдо (65 Андре Силва), Орта