Брайтън отново се превърна в черна котка за Ливърпул и го срази с 2:1 на своя „Амекис Стейдиъм“, за да го елиминира в 4-ия кръг на ФА Къп. 

Гол-шедьовър на Каору Митома в края донесе заслужената победа на Чайките, които малко по-рано този месец разбиха Червените с 3:0 в първенството. Японецът отново бе фантастичен и причини истински кошмар на Александър-Арнолд. 

Червените отново разочароваха, макар че не играха толкова слабо, както в предишния си мач на южния бряг. Те обаче отпаднаха и от надпреварата, която спечелиха миналия сезон и настоящата им кампания започва да се превръща в катастрофа. 

Червените бяха близо до гол още в първата си атака. В 4-ата минута Кейта напредна и намери Салах, който опита нещо средно между удар и центриране, топката бе отбита обратно към него и той потърси близкия  ъгъл, след като вратарят Стийл не бе на позиция. Люис Дънк обаче успя да избие по отличен начин от голлинията. 

Гостите играеха по-добре и в 8-ата минута Харви Елиът получи възможност да стреля след корнер, но ударът бе твърде слаб и Стийл спаси. Домакините отговориха с пробив на Митома, който потърси Фъргюсън, но гостите се справиха. 

Японецът обаче тероризираше сериозно Александър-Арнолд на фланга и в15-ата минута домакините бяха близо до попадение. Соли Марч проби и подаде към Фъргюсън, който не се справи при първото си докосване, но все пак стреля и бе на път да вкара, но Александър-Арнолд се върна и успя да избие на голлинията. 

Гостите обаче изглеждаха колебливи в защита и Митома създаде напрежение след пасове с Фъргюсън, но Алисон се справи. В 25-ата минута Салах пропусна лошо, изведен от Елиът, преди в 30-ата минута египтянинът да изработи попадение за своя тим. 

Кейта намери Салах вдясно в центъра, той напредна и подаде към спринтиралия Елиът, който с удар по диагонала преодоля Стийл, макар че вратарят леко докосна топката. ВАР прегледа положението за потенциална игра с ръка на Кейта и сякаш имаше леко докосване до нея, но попадението въпреки това остана. 

Чайките обаче бързо се окопитиха и в 39-ата минута изравниха. След корнер топката бе избита извън наказателното поле, а Тарик Лампти стреля от около 25 метра и ударът му не изглеждаше точен. Топката обаче се отклони в Люис Дънк и заблуди Алисон, който нямаше какво да направи – 1:1. 

В 42-ата минута Харви Елиът бе близо до нов гол, но Лампти успя да се намеси решително в ключов момент и така паузата дойде при равенство. 

Скоро след подновяването на играта Марч центрира опасно, но Митома не успя да достигне на далечната греда. Малко след това Дънк опита късмета си от пряк свободен удар, но неточно. Ливърпул също опитваше да атакува и Дънк получи жълт картон за циничен фаул срещу Гакпо. 

Клоп направи тройна смяна около 60-ата минута в опит да подобри нещата, но в 71-ата минута домакините като по чудо не вкараха отново. Митома се измъкна отляво, след което подаде отличен пас пред вратата с външната част на крака. Пасът бе перфектен и Марч засече, но Алисон успя да спаси с крак, а след това топката рикошира в тялото на атакуващия играч и излезе в аут. Ливърпул оцеля. 

В 80-ата минута Чайките пак докоснаха победата. Фъргюсън остана на отлична позиция в наказателното поле, малко вдясно от вратата и стреля мощно, но Конате блокира самоотвержено, а корнерът не донесе нищо. Страхотен блок на защитника. 

Малко след това Мак Алистър бе на път да се измъкне сам срещу вратаря, но Конате го изблъска в последния момент. Реферът обаче не отсъди нищо. Ситуацията бе спорна, но ако съдията бе дал фаул, трябваше да изгони защитника и също нямаше да сбърка. 

В 85-ата минута Фабиньо се размина с червен картон за здраво влизане в ахилеса на Фъргюсън. Бразилецът получи само жълт и определено бе голям късметлия. 

В крайна сметка обаче, справедливостта възтържествува и  то със страхотен гол. След свободен удар топката бе центрирана наляво към Еступинян, той овладя и прехвърли към далечната греда към Митома. Японецът укроти топката с първото си докосване, след това вместо да стреля я чукна с десния крак леко вляво, след което директно от въздуха отново с десния крак я прати под гредата. Фантастичен гол, който бе потвърден от ВАР и така Брайтън шокира отново Ливърпул и го изхвърли от ФА Къп! 

Брайтън – Ливърпул    2:1

0:1    Елиът 30
1:1    Дънк 39
2:1    Митома 92

Брайтън: Стийл, Лампти, Уебстър (46 Велтман), Дънк, Еступинян, Грос, Мак Алистър, Марч, Уелбек (67 Гилмор), Митома, Фъргюсън (89 Ундав)
Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд (59 Милнър), Конате, Гомес, Робъртсън, Тиаго (79 Джоунс), Байчетич, Кейта (59 Хендерсън), Елиът (59 Нунес), Салах, Гакпо