Манчестър Сити превзе върха във Висшата лига след 3:1 срещу досегашния лидер Арсенал насред „Емиратс“ и показа, че ще се бори до последно за титлата. 

Двата тима изиграха здрав мач с много битка, спорни моменти и интрига до последно, но класата на Гражданите си каза думата. Двата тима имат по 51 точки, като лондончани все пак са с мач по-малко. 

Арсенал допусна груби грешки при два от головете на съперника и не показа нужната психическа устойчивост. Лондончани стигнаха до 1:1 от спорна дузпа, но след паузата Сити наложи волята си и спечели изключително важна победа. 

За домакините промените бяха две. Томас Партей очаквано отсъстваше, като бе заменен от новото попълнение Жоржиньо, правещ първия си старт за лондончани. Такихиро Томиясу пък се появи вместо Бен Уайт отдясно в отбраната. За Ман Сити Ерлинг Холанд бе възстановен, така че започна в нападение. Нейтън Аке замени Аймерик Лапорт в защита. 

Началото бе равностойно, като и двата отбора пресираха съперника сериозно. Пробиви на Холанд и Грийлиш създадоха напрежение за домакините, но без да се стигне до удар. 

В 12-ата минута Нкетиа бе изведен добре, но Диаш бе близо и блокира удара. В 16-ата минута Марез добре задържа и центрира към далечната греда, но от малък ъгъл и трудна позиция Холанд стреля успоредно на голлинията. 

В 22-ата минута домакините пропуснаха отличен шанс. Зинченко центрира отлично отляво, а Нкетиа остана непокрит пред вратата, но стреля с глава покрай целта. Срахотен шанс за домакините! 

В 24-ата минута лондончани се самоубиха. Едерсон изрита силно топката напред, след като тя бе отклонена, Томиясу опитя да я върна към вратаря, но го направи лошо, Де Бройне изпревари Рамсдейл и с майсторски удар намери мрежата и Сити поведе. 

В 28-ата минута японецът можеше да се реваншира за грешката си, когато се включи в атака, а след опит на Мартинели се получи рикошет и Томиясу остана сам, но от въздуха стреля неточно. Малко след това Сака се замота, след като получи в наказателното поле, забави се и не успя да стреля. 

В 34-ата минута Едерсон най-накрая получи жълт картон, след като системно бавеше играта при всяка една възможност. Арсенал имаше инициативата и опитваше да изравни. 

И в края на полувремето получи доста спорна дузпа. Нкетиа бе изведен и стреля покрай Едерсон, а Аке изби от голлинията. За изненада на мнозина обаче, съдията Антъни Тейлър отсъди дузпа заради контакта на Нкетиа с вратаря, въпреки че той бе след изстрела и нямаше никаква възможност за нападателя да стигне до топката. 

Гостите бяха шокирани, а случилото се веднага бе прието като компенсация от страна на съдиите заради гола на Брентфорд миналата събота. Сака не сбърка от бялата точка и изравни, а това бе едва втората дузпа за Арсенал през сезона. Тя обаче бе меко казано спорна, но пък изравняването заслужено с оглед на добрата игар на лондончани. 

В 6-ата минута от добавените домакините оцеляха. Марез центрира от свободен удар, Томиясу не успя да изчисти, Родри стреля с глава, а след рикошет в Аке топката се отби от напречната греда, след което Рамсдейл я изчисти. Паузата дойде при 1:1. 

Второто полувреме започна също със сериозна битка и повече притежание на топката за Сити, в сравнение със ситуацията от втората половина преди почивката. Де Бройне дори блъсна Артета при една ситуация и това нажежи още нещата. 

В 57-ата минута бе нов спорен момент. Холанд и Габриел се бореха за позиция и нападателят падна в наказателното поле, а реферът отсъди дузпа и показа жълт картон на защитника. Последва преразглеждане обаче от ВАР и ситуацията бе отменена, след като норвежецът се оказа в засада. Този път късметът се усмихна на Арсенал. 

Двубоят се изнерви и накъса, като нарушенията зачестиха. В 66-ата минута домакините атакуваха на скорост, Томиясу центрира успоредно на голлинията, но Нкетиа се размина пред празната врата и не успя да засече. 

В 68-ата минута пък Сити докосна гола. След свободен удар защитата на Артилеристите увисна, Родри отклони, а Рамсдейл не успя да улови, след което Аканджи стреля, но пред голлинията топката бе изчистена. Секунди слез това Зинченко сбърка, но Рамсдейл затвори Холанд и улови. 

В 72-ата минута обаче, нямаше какво да спаси домакините. Габриел този път сбърка, Холанд получи и подаде успоредно на наказателното поле, топката стигна до Грийлиш който стреля от движение и след лек рикошет в защитник топката спря в мрежата на Артилеристите. Артилеристите просто направиха серия грешки. 

Артета пусна Тросар и в 79-ата минута белгиецът падна в наказателното поле след сблъсък с Уокър, но този път дузпа нямаше. В 82-ата минута всичко приключи. Гостите разиграха твърде спокойно, Де Бройне бе изведен в наказателното поле, върна към Холанд, който стреля по диагонала и прати топката в далечния ъгъл за 3:1. 

В 89-ата минута Нкетиа бе близо до гол, но с глава засече покрай вратата и не успя да върне интригата. В крайна сметка радостта бе за Сити, а Арсенал започва да се поддава все повече на напрежението. 

Арсенал – Манчестър Сити    1:3

0:1    Де Бройне 24
1:1    Сака 42 дузпа
1:2    Грийлиш 72
1:3    Холанд 82

Арсенал: Рамсдейл, Томиясу, Габриел, Салиба, Зинченко, Джака, Жоржиньо, Йодегор, Сака, Нкетиа, Мартинели (75 Тросар)
Манчестър Сити: Едерсон, Уокър, Диаш, Аке, Родри, Гюндоган, Де Бройне (88 Филипс), Силва, Марез (61 Аканджи), Грийлиш (77 Фодън), Холанд