Шотландия срази Испания с 2:0 на „Хемпдън Парк“, за да постигне страхотна победа в група А на европейските квалификации. 

Домакините напълно заслужаваха да спечелят заради по-отдадената си и по-сърцата игра, като го направиха с два гола на Скот Мактомини, който се превърна в абсолютен герой от първите два мача, след като вкара два пъти и при 3:0 над Кипър в предишния мач на отбора. 

Халфът на Манчестър Юнайтед се разписа в първите минути на двете полувремена, а тимът му като цяло контролираше ситуацията срещу фаворита, който обаче подходи доста отпуснато към двубоя и в крайна сметка си изпати. Наставникът на гостите направи цели 8 промени в състава си, но те не донесоха нищо положително, като реално испанците не създадоха чисто положение през целия мач. 

Още в началото домакините получиха възможност за удар, но Поро блокира опита на Дайкс. Шотландците обаче както обикновено действаха с много ентусиазъм и енергия и в 7-ата минута поведоха. 

Робъртсън притисна Поро, испанецът се подхлъзна и загуби топката, а защитникът на Ливърпул стигна до аутлинията, след което върна към Скот Мактомини, а той с прецизен изстрел отбеляза. Страхотен старт за домакините, а „Хемпдън Парк“ полудя! 

Няколко минути по-късно Кристи получи възможност да стреля, но прати топката встрани. Испанците определено изглеждаха объркани, а 8-те промени в състава, които бяха направени, явно не оказваха положително влияние.  

Мачът остана отворен и интересен, макар че испанците запазваха контрола върху топката. Те обаче трудно създаваха голови положения. Все пак в 20-ата минута след лошо изчистена топка от домакините, Гая центрира и Хоселу засече, но право в ръцете на вратаря Гън. 

Това бяха силни минути за иберийците, които бяха много близо до изравняване малко след това, но новият опит на Хоселу с глава срещна в гредата. Домакините бяха принудени да се групират по-близо до собствената си врата. 

В средата на полувремето се стигна до сдърпване между Поро и Робъртсън, като след лек контакт между двамата, испанецът се  свлече на земята. Гостите поискаха червен картон, но капитанът на Шотландия се размина само с жълт. 

Инцидентът оживи мача и Поро накара Гън да спасява дълечния му шут. След корнер Пино стреля, но над целта. Домакините отговориха с корнери и напрежение пред противниковата врата, но Испания се справи. 

Хоселу опита да спечели дузпа при една ситуация, но естествено такава нямаше. Малко преди паузата домакините пропуснаха отлична възможност за втори гол, след като Дайкс надбяга Гарсия и се измъкна, но прехвърлящият му удар премина и над гредата. 

Второто полувреме започна с двойна смяна за гостите и удар на Родри, който Гън спаси. Няколко минути по-късно обаче, шотландците отново бяха на Седмото Небе! Тиърни проби отляво и центрира. Топката бе донякъде изчистена, но попадна в Мактомини, който със страхотен удар от въздуха просто препарира Кепа! 2:0 за домакините! 

На испанците отново трябваше няколко минути да се окопитят и в средата на полувремето резервата Аспас бе близо до гол, като засече една топка, но я прати над вратата. Играта на гостите обаче изобщо не вървеше и домакините спокойно се справяха с техните атаки, за да стигнат в крайна сметка и до знаменитата победа. 

След успеха победителите са на върха в групата с 6 точки от два мача, докато испанците остават с 3 и на този етап британците изглеждат в отлична позиция да завършат на едно от първите две места в групата, макар че до края има и още доста мачове. 

Шотландия – Испания    2:0

1:0    Мактомини 7
2:0    Мактомини 51

Шотландия: Гън, Тиърни (75 Купър), Ханли, Портиъс, Робъртсън, Мактомини, Макгрегър, Хики (82 Патерсън), Макгин (83 Фъргюсън), Кристи (75 Маклийн), Дайкс (90 Шанкланд)
Испания: Кепа, Поро (46 Карвахал), Гарсия, Мартинес, Гая, Родри, Мерино (57 Аспас), Себайос (79 Гави), Оярсабал (46 Уилямс), Хоселу (68 Борха Иглесиас), Пино