Илкай Гюндоган донесе ФА Къп на Манчестър Сити, след като халфът вкара на два пъти за успеха с 2:1 над Манчестър Юнайтед в оспорван и драматичен финал на „Уембли”. 

Германецът, който вероятно ще премине в Барселона, се разписа още в първите секунди, а след това и в началото на второто полувреме, за да може отборът му да спечели нов трофей и да остане в борбата за мечтания требъл. 

Червените дяволи имаха своите моменти, като стигнаха до 1:1 след дузпа, а в края бяха много близо до ново изравняване, но в крайна сметка радостта остана за Небесносините, които спечелиха 7-ата ФА Къп в историята си. Ман Юнайтед е с 12, а Арсенал е лидер с 14 отличия. 

В състава на Гражданите нямаше изненади, като изключим това, че на вратата бе Ортега, който пазеше в турнира, вместо Едерсон. За Червените дяволи Уан-Бисака и Линдельоф започнаха в защита, Бурно, Санчо и Рашфорд действаха в атака, а Марсиал и Антъни не бяха в групата. 

Легендите на двата клуба Майк Съмърби и Сър Алекс Фъргюсън изнесоха купата, принц Уилям също допринесе за тържествеността преди началото, което бе повече от изумително. 

Ортега прати дълга топка напред към Холанд, който игра с глава, след това защитник на Юнайтед леко отклони топката, но тя стана идеална за Илкай Гюндоган, който от въздуха от около 20 метра, я прати в мрежата на безпомощния Де Хеа. Гол след 13 секунди и наистина изумителен старт. 

В 4-ата минута феновете на Юнайтед отново изтръпнаха, когато след статична ситуация последва центриране на Де Бройне, а Родри засече с глава на сантиметри от гредата. Червените дяволи изглеждаха притеснени и инициативата бе за Сити, но и добрите положения липсваха. В 21-ата минута Холанд успя да се обърне добре и да стреля, но над вратата. Последва опасен шут и на Де Бройне, но малко встрани. В нападение Юнайтед не правеше нищо. 

Неочаквано обаче късметът се усмихна на Червените дяволи. В 31-ата минута Уан-Бисака отклони висока топка, която се докосна до ръката на Грийлиш, която обаче не бе в естествена позиция. Последва проверка от ВАР и последва доста спорна дузпа. Фернандеш бе категоричен и изравни. 

Последва натиск на Сити и ситуация, при която Небесносините определено можеха да получат дузпа за нарушение на Фред срещу Де Бройне, след  като бразилеца не игра с топката, но реферът не се впечатли. Варан стреля неточно за Юнайтед от трудна позиция, а паузата дойде при 1:1. 

Малко след подновяването на играта Сити отново удари, а героят пак бе Илкай Гюндоган. Този път след корнер германецът се оказа на границата на наказателното поле и успя, макар и не по най-категоричния начин, да стреля от въздуха с левия крак. Де Хеа видя късно топката и не успя да я избие, с което Гражданите пак поведоха. 

Последваха равностойни минути, в които Юнайтед не успяваше да натисне, а Сити контролираше нещата. Тен Хаг пусна Гарначо, но тимът не успяваше да задържи топката дълго време. В 69-ата минута Рашфорд все пак стреля, но над целта, а малко след това Гарначо прати топката покрай далечната греда с диагонален опит. 

В последните минути обаче Червените дяволи натиснаха и в добавеното време бяха на косъм от изравняването. Ортега се хвърли в краката на Варан и изби топката, която след това се отклони от напречната греда, Мактомини стреля с глава, но Ортега пак успя да избие и така победата остана за Сити.  

Манчестър Сити – Манчестър Юнайтед    2:1

1:0    Гюндоган 1
1:1    Фернандеш 33
2:1    Гюндоган 51

Манчестър Сити: Ортега, Уокър (94 Лапорт), Диаш, Стоунс, Аканджи, Родри, Гюндоган, Де Бройне (76 Фодън), Бернардо Силва, Грийлиш (89 Аке), Холанд
Манчестър Юнайтед: Де Хеа, Уан-Бисака, Варан, Линдельоф (83 Мактомини), Шоу, Каземиро, Фред, Ериксен (62 Гарначо), Фернандеш, Санчо (78 Вегхорст), Рашфорд