В голяма драма и с доста късмет Арсенал надви Манчестър Сити с дузпи и грабна трофея „Къмюнити Шийлд“, който предхожда сезона в английския елит. 

Артилеритите имаха голям шанс да изравнят в последните секунди на добавеното време и след това бяха категорични при наказателните удари, нанасяйки трето поредно поражение на Гражданите в битката за отличието. 

Иначе и двата отбора имаха своите силни периоди в мача, като в крайна сметка късметът се усмихна на лондончани, които се надяват на същия и в предстоящата кампания във Висшата лига. 

За Артилеристите започнаха новите попълнения Тимбер и Райс, а Кай Хаверц водеше атаката вместо контузения Жезус. При Гражданите изненадите бяха свързани с оставянето на пейката на Едерсон, Де Бройне и Фодън. 

Двубоят започна с висока преса от Арсенал, но Сити разиграваше спокойно. Добри положения в началото също нямаше, въпреки че в 6-ата минута Уайт изпревари Алварес с решаващо докосване, след като Аканджи се измъкна зад гърба на Сака и центрира. 

Последва доста глупав жълт картон за Партей за бавене на играта, а Гражданите продължаваха да контролират нещата. В 14-ата минута Партей почти сбърка фатално, губейки топката пред наказателното си поле и давайки шанс на Родри да стреля. За радост на Арсенал топката се отклони в Райс и мина встрани. 

Последва картон за Микел Артета за бурни протести, с което реферът сякаш искаше да покаже как спазва новите правила. Към средата на полувремето лондончани се окопитиха и стигнаха до отличен шанс. Уайт намери Хаверц, който стреля, но Ортега спаси с крак. Последва добавка на Мартинели, но Стоунс блокира изстрела и запази вратата на Сити. 

Съдията Стюърт Атуел пък съвсем вбеси феновете на Арсенал и Артета, след като побърза да вдигне картон на Хаверц за професионален фал, при положение, че бе подминал подобни нарушения на играчи на Сити. 

В 30-ата минута Рамсдейл едва не направи страхотен гаф, след като отигра лошо една върната към него топка и тя се насочи опасно към вратата, но вратарят все пак успя да изпревари Холанд и да изчисти в последния момент. 

Все пак Арсенал играеше все по-добре и в 39-ата минута Йодегор намери Сака, а той пусна към свободния Хаверц, който от отлична позиция прати топката в Ортега, след  като определено трябваше да вкара. 

Малко след това Родри опита да прехвърли Рамсдейл почти от центъра и почти успя, но за радост на спринтиралия назад врата, топката все пак премина над вратата му и паузата в крайна сметка дойде при 0:0. 

Малко след началото на втората част Стоунс стреля силно с глава, но в ръцете на Рамсдейл, който изби. Започнаха и смените, като Гуардиола пусна Фодън и Де Бройне, но извади Холанд. Като цяло обаче до добри ситуации се стигаше рядко. В 68-ата минута Партей не успя да засече отблизо добра топка от Уайт. 

В 77-ата минута обаче, пробивът бе факт. Тиърни не се справи с една топка, която попадна в Де Бройне, а той отклони на пътя на младия Коул Палмър. Той нагласи топката на левия си крак и с отличен удар я прати в далечния ъгъл, давайки аванс на Сити с наистина страхотен гол. 

На 21 години и 92 дни авторът на попадението стана най-младият вкарал в този мач от Сеск Фабрегас през 2005-а, когато испанецът бе на 18 години и 95 дни. 

Малко след това Рамсдейл остави Арсенал в мача след отлично спасяване срещу Фодън. Последва отклоняване и на Родри в близкия ъгъл, но пак вратарят на лондончани бе на висота. 

Последваха 8 добавени минути, което вероятно ще бъде като стандарт за предстоящия сезон. В него изглеждаше, че въпреки опитите си, Артилеристите няма да успеят да изравнят, но в 101-ата минута това се случи! Тимът на Артета спечели корнер, след който  драмата стана пълна. Топката бе изчистена, но попадна в Тросар, който си създаде позиция и стреля, получи се рикошет в Алварес и Аканджи и кълбото спря в мрежата за 1:1. Невероятно! Предстояха дузпи!   

При тях Йодегор откри с точен удар, а Де Бройне стреля в гредата! Последваха голове на Тросар и Бернардо, след което Сака вкара, а Рамсдейл спаси удара на Родри. Виейа реализира и така радостта бе за Артилеристите! 

Арсенал – Манчестър Сити    1:1 (4:1 след дузпи)

0:1    Палмър 77
1:1    Тросар 101

Арсенал: Рамсдейл, Уайт, Салиба, Габриел (87 Смит-Роу), Тимбер (75 Тиърни), Партей, Райс (80 Нкетиа), Йодегор, Сака, Хаверц (87 Виейра), Мартинели (75 Тросар)
Манчестър Сити: Ортега, Уокър, Стоунс, Диаш, Аканджи, Родри, Ковачич (64 Де Бройне), Бернардо, Алварес, Грийлиш (58 Фодън), Холанд (64 Палмър)