Ливърпул измъкна 1:1 при гостуването си на Манчестър Сити в голямото дерби от 13-ия кръг на Висшата лига, с което бе подновена борбата. 

На „Етихад” домакините бяха по-добри, но направиха сериозни пропуски и трябваше да се задоволят едва с точка, докато резултатът е отличен за Червените. 

Ерлинг Холанд даде аванс на Небесносините преди почивката, но с късен гол Трент Александър-Арнолд изравни за Ливърпул. Сити събира 29 точки, а Ливърпул 28, но Арсенал може да ги изпревари при успех над Брентфорд по-късно. 

Голямата новина в състава на домакините бе стартирането на Ерлинг Холанд. В групата не бе Джак Грийлиш, но пък Джон Стоунс бе на пейката. Жереми Доку също започна. За Ливърпул Алексис Мак Алистър се завърна след наказание, а Къртис Джоунс и Дарвин Нунес също бяха титуляри. 

Още от началото темпото бе високо, като центрирания на Доку и Силва не донесоха нищо на домакините. Червените бяха добре подредени, но пък при опита си да изнасят сами си създаваха пробреми. 

В 12-ата минута Алисон подаде право във Фодън, който обаче не успя да се възползва и стреля слабо в тялото на бразилския страж. Малко след това Холанд не успя да отклони в мрежата и Цимикас изчисти, за да дойде и шанс пред Ливърпул. 

В 16-ата минута Салах центрира и Нунес засече опасно с глава, но Едерсон се отчете със страхотно спасяване. Малко след това уругваецът не се възползва и позволи на Уокър да избие. Последва лошо върната топка от Джоунс и Холанд получи шанс, но Алисон все пак някак си съумя да избие. 

В крайна сметка обаче пробивът за Гражданите дойде, но с любезното съдействие на мърсисайдци. Алисон не успя да изрита силно напред и топката се оказа в средата на половината на Ливърпул в Нейтън Аке. Защитникът лесно преодоля двама съперници и изведе Холанд, който си нагласи топката и с левия крак я прати в далечния ъгъл. Алисон докосна, но не успя да избие. 50-и гол за норвежеца във Висшата лига. 

Гостите можеха да отговорят веднага, но Жота направи лошо докосване до топката и пропусна. В 35-ата минута Собослай изведе Нунес, но от малък ъгъл нападателят нямаше как да намери целта. Ливърпул опитваше да пресира, но домакините спокойно изнасяха. 

Салах бе изолиран за гостите, докато Нунес не бе ефективен. В 44-ата минута Фодън стреля опасно по земя, но Алисон изби, за да дойде и шанс за гостите, след като Нунес пропусна една топка, Едерсон бе заблуден, но все пак спаси, а след това Уокър изчисти и паузата дойде при 1:0. 

Второто полувреме започна с голям шанс пред Алварес. При контра Доку преодоля Мак Алистър и намери съотборника си, който обаче от петнайсетина метра стреля над вратата. Наистина сериозен пропуск. 

Клоп пусна Диас и Гравенберх в опит да промени нещата, но гостите трудно създаваха положения. Сити продължаваше като цяло да контролира ситуацията. Все пак в 61-ата минута Ван Дайк засече с глава след корнер, но право в Едерсон. 

В 68-ата минута Диаш вкара втори гол за Небесносините, но попадението бе отменено заради нарушение срещу вратаря, което и ВАР потвърди. В 72-ата минута Салах изведе Нунес, но диагоналният му удар бе спасен от Едерсон. 

Въпреки всичко изглеждаше по-вероятно Сити да отбележи. Холанд стреля неточно, а след това не успя да засече добре подаване на Доку. За да дойде и шока. В 80-ата минута без Ливърпул да е направил нещо кой знае какво, изравни. Салах овладя и не бе атакуван, веднага пусна на пътя на Александър-Арнолд, който с отличен диагонален удар изравни. 

Домакините потърсиха победата, но Алварес стреля в стената от пряк свободен удар. В следващите минути Сити не успя да стигне до чисти положения, въпреки натиска. В 98-ата след корнер Холанд засече на близката греда с глава, но след това топката премина покрай целта и двубоят завърши 1:1. 
 
Манчестър  Сити – Ливърпул    1:1

1:0    Холанд 27
1:1    Александър-Арнолд 80

Манчестър Сити: Едерсон, Уокър, Аканджи, Диаш, Аке, Родри, Бернардо, Доку, Фодън, Алварес, Холанд
Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Матип, Ван Дайк, Цимикас, Мак Алистър (85 Ендо), Собослай (73 Гакпо), Джоунс (54 Гравенберх), Салах, Нунес (85 Елиът), Жота (54 Диас)