Нюкасъл удари Манчестър Юнайтед с 1:0 в 14-ия кръг на Висшата лига, след като доминираше тотално и трябваше да спечели много по-убедително. 

Свраките отново действаха вдъхновено и стигнаха до напълно заслужен успех след гол на намиращия се в страхотна форма Антъни Гордън. 

Червените дяволи играха слабо, като едва след 80-ата минута опитаха да направят нещо в нападение, но нямаше да е справедливо да стигнат до точка и в крайна сметка загубиха. 

Така в класирането Нюкасъл изпревари опонента си и събира 26 точки, като остава в битката за топ 4, докато Юнайтед остава с 24 след ново слабо представяне. 

Съставът на домакините не бе променен от разгрома срещу Челси, докато за Юнайтед Люк Шоу бе предпочетен да партнира на Хари Магуайър в центъра на защитата. Диого Дало зае позицията на Шоу вляво, а Коби Мейну запази мястото в средата на терена. Сгафилият здраво в Истанбул Андре Онана остана на вратата, а Антони Марсиал водеше атаката. 

Началото бе равностойно преди Онана да се размени с топката преди един корнер в 6-ата минута, но този път грешката му не бе наказана. Свраките опитваха да бъдат по-активни и в 8-ата минута Гимараеш се оказа в наказателното поле, но ударът му бе блокиран. 

Гостите отговориха с пробив на Гарначо, но от аутлинията не успя да подаде точно. Домакините обаче вдигнаха темпото и започнаха да атакуват опасно. Гордън отне, а след центрирането му топката се удари в ръката на Дало, но това бе след рикошет. 

В 18-ата минута Алмирон накара Онана да прави спасяване след нисък диагонален удар след добър пас на Жоелинтон, удар  на Исак отблизо бе отклонен от Магуайър в корнер, а Ласелс стреля с глава, но над вратата. Добри моменти за Нюкасъл, който обаче не успя да поведе. 

В 35-ата минута Алмирон пропусна нова добра възможност, след като напредна отдясно и потърси далечния ъгъл, но не успя да го намери. Малко след  това Трипиър изпълни пряк свободен удар, топката се удари в напречната греда и тупна пред голлинията, за да могат Червените дяволи да оцелеят отново. 

Юнайтед се задъхваше и след корнер в 45-ата минута топката не бе изчистена добре и Шер стреля, но изстрелът му бе блокиран. Гостите все пак успяха да се приберат на почивката без допуснат гол, докато Свраките има за какво да съжаляват. 

Втората част продължи по същия начин и скоро Алмирон тества Онана, за да се стигне до 55-ата минута, когато логичното се случи. Шоу не успя да подаде добре една топка, пресата на Нюкасъл даде резултат и домакините отнеха, след което Трипиър получи вдясно и подаде пред вратата, където Антъни Гордън нямаше как да пропусне – 1:0. 

Нюкасъл тотално доминираше и логично Тен Хаг пусна Хьойлунд и Антъни вместо Рашфор и Марсиал. Последваха намеси на ВАР заради ритник на Фернандеш без топка и за настъпване на Шер срещу португалеца, но и в двата случая не последва нещо сериозно като решение. 

Юнайтед продължаваше да не може да направи нищо в атака, играчите се изнервиха и Магуайър удари здрава балтия на Гордън при една ситуация, за да получи жълт  картон. Изоставането обаче бе само от един гол, така че те бяха в играта. 

В 78-ата минута Жоелинтон проби отляво и намери Майли, който стреля, но пред вратата Уан-Бисака някак си отклони в корнер. ВАР прегледа ситуацията за игра с ръка, но защитникът по-скоро изби с рамо. 

Малко след това Юнайтед едва не изравни. След корнер и избита топка, влезлият малко преди това Регилон стреля от въздуха , но Шер успя да блокира по страхотен начин в последния момент, а след това и добавката на Магуайър бе спряна. Този път Нюкасъл оцеля. 

В ситуацията обаче постра вратарят Поуп, който напусна с проблем в гърдите или ребрата. Юнайтед все пак се подобри и в 89-ата минута Магуайър отклони в мрежата след удар на Антъни, но бе в явна засада. В крайна сметка и в 9-те добавени минути гостите не стигнаха до нищо в нападение и загубиха. 

Нюкасъл – Манчестър Юнайтед    1:0

1:0    Гордън 55

Нюкасъл: Поуп (86 Дубравка), Трипиър, Шер, Ласелс, Ливраменто, Майли, Жоелинтон, Гимараеш, Алмирон, Гордън, Исак
Манчестър Юнайтед: Онана, Уан-Бисака (80 Регилон), Магуайър, Шоу, Дало, Мейну (80 Амрабат), Мактомини, Рашфорд (62 Антъни), Фернандеш, Гарначо, Марсиал (62 Хьойлунд)