Манчестър Сити допусна нова грешка във Висшата лига, след като направи 2:2 срещу Кристъл Палас в мач от 17-ия кръг и то след като водеше с 2:0. 

Отново без Ерлинг Холанд шампионите доминираха и стигнаха да две попадения, но след това се отпуснаха и бяха наказани, губейки нови 2 точки в битката на върха. 

Така Гражданите имат само един успех в последните си 6 двубоя от първенството, като са с 34 точки и Ливърпул и Арсенал могат да дръпнат съответно с 6 и 5 ако спечелят в неделя своите срещи.  

За шампионите Ерлинг Холанд очаквано липсваше в групата и пропускаше втори пореден мач. Единствената промяна от победата над Лутън бе включването на Рико Люис вместо Матео Ковачич. Лондончани излязоха с трима централни защитници, а на вратата Дийн Хендерсън замени контузения Сам Джонстън, правейки дебют за Палас във ВЛ. 

Двубоят започна с отлично спасяване на Хендерсън след отклоняване на Алварес, след което домакините продължиха да имат предимство, но без да стигат до сериозни положения. Диаш стреля над вратата, а при едно изчистване топката се отби в Родри и едва не попадна в мрежата. 

Все пак в 24-ата минута шампионите поведоха. Фил Фодън даде отлична топка към Джак Грийлиш, който бе на ръба на засада, но плъзна веднага топката към далечния ъгъл. Последва преглеждане от ВАР, но попадението бе потвърдено. 

Сити запази контрола преди в края на първата част Майкъл Олисе да стреля опасно от пряк свободен удар, но топката премина малко над вратата, така че паузата дойде при 1:0 за домакините. Орлите пък нямаха докосване до топката в наказателното поле на съперника. 

След почивката ситуация не се промени особено и в 53-ата минута всичко изглеждаше решено, след като Рико Люис се оказа на точното място при една ситуация и спокойно реализира за 2:0, за да успокои отбора си, който запази контрола върху мача. 

Мачът вървеше спокойно преди в 76-ата минута Гуехи да изведе отлично Джефри Шлуп, който подаде успоредно на голлинията и Жан-Филип Матета засече в мрежата, стряскайки хората на Пеп Гуардиола. 

Така се стигна и до добавеното време, когато лондончани сензационно стигнаха и до дузпа. Матета стигна пръв до една топка в наказателното поле и я чукна напред, а в опита си да изчисти Фил Фодън намери крака на нападателя. Голяма грешка на англичанина, която Майкъл Олисе наказа с прецизно изпълнение и донесе точката на Орлите, с която те събират 17 точки, но остават във втората половина на класирането. 

Манчестър Сити – Кристъл Палас    2:2

1:0    Грийлиш 24
2:0    Люис 53
2:1    Матета 76
2:2    Олисе 95 дузпа

Ман Сити: Едерсон, Уокър, Диаш, Аке, Гвардиол, Родри, Люис (96 Стоунс), Бернардо, Фодън, Грийлиш, Алварес
Кристъл Палас: Хендерсън, Уорд (33 Озо), Гехи, Андерсен, Клайн (91 Езе), Мичъл, Ричардс, Ридевалд (81 Ахамада), Шлуп (81 Франса), Олисе, Матета