Евро 2024 започва в петък 14 юни, но няколко национални отбора са под напрежение относно кондицията на ключови играчи, най-вече Франция с Килиан Мбапе и Орелиен Чуамени. Докога обаче отборите мога да сменят контузени играчи и в каква ситуация?

Старши-треньорите трябваше да изпратят своите окончателни състави от 26 играчи за турнира до петък, 7 юни, въпреки че вече са направени някои важни промени. В сряда мениджърът на Германия Юлиан Нагелсман извика полузащитника на Борусия Дортмунд Емре Джан като заместник на Александър Павлович от Байерн Мюнхен, докато Френки де Йонг отпадна от състава на Холандия, а Ян Маатсен  зае неговото място.

Правилата на УЕФА гласят, че играчите, които са в изпратения списък с отбори, могат да бъдат заменени преди първия мач на страната им от турнира, ако са претърпели контузия или заболяване. Лекарят на техния национален отбор и лекар от медицинската комисия на УЕФА трябва да потвърдят, че състоянието им е достатъчно сериозно, за да им попречи да участват в турнира. Вратарите са изключение от правилото. Отборите трябва да имат минимум трима в списъка си и могат да заменят контузен или болен вратар дори след първия си мач от състезанието.