Украйна направи немислимото и се класира за пръв път в своята история на 1/4-финал на европейско първенство. Това стана факт, след като тимът на легендата Андрий Шевченко победи Швеция с 2:1 след продължения. 

Големият герой обаче не бе някой от обичайните заподозрени, а никому неизвестният Артьом Довбик. Той е на 24 години и играе за тима на "Днепър-1". Това бе първият му гол за Украйна изобщо. Но дойде в абсолютно най-подходящият момент. В забележете – в едва третия си мач за родината, отбелязва "Монитор".

Кой обаче е Артьом Довбик? Роден е през 1997 г. в град Черкаси. Разположен е на десния бряг на река Днепър, край горната част на язовир Кременчуг. Той завършва училище Nº2 (б.а. - име без никаква импровизация), а след това получава висше образование в Черкаския национален университет, със специалност физическа култура, спорт и здраве.

Като малък е забелязан от скаути на "Металист" Харков и е поканен да тренира в отбора. На едно от заниманията обаче се контузва и е отпратен. След това започва в култовия тим на "Черкаси" Днепър, а от 2015 г. е част от един от прословутите украински тимове – "Днепър". Кариерата му обаче не върви според очакванията – дори напротив. И той е пратен под наем в молдовския Заря Балци. 

Много малко са футболистите, които са стигнало до молдовското първенство и след това са оставили някаква следа на голямо първенство. Но Довбик е от тях. Впоследствие той отива във "Волин" Луцк, но въпросният тим няма право да картотекира нови. Така той се връща в "Днепър" и играе в повечето срещи от сезон 2016/17. Следва изхвърляне на "Днепър" от елита, заради неплатени заплати към испанския треньор Хуанде Рамос. 

И така Довбик започва да рита с отбора във второто ниво на украинския футбол. Там прави впечатляващо представяне – 12 гола в 13 мача само за един полусезон и е забелязан от скаутите на датския "Мидтиланд", които го взимат. Той става шампион с въпросния тим, където дори е съотборник с българския национал Божидар Краев. 

Следват няколко сезона с малко мачове, преди той да бъде пратен под наем в друг датски тим – "Сьондериске". Кариерата на новия украински герой изобщо не върви, като на хоризонта се появява новосъздадения клуб "Днепър-1", който го купува за 450 000 евро. През миналия сезон статистиката му не е похвална за нападател – 6 гола в 24 мача. 

Но въпреки това Андий Шевченко му се довери и ето, че днес Довбик е големият герой на нацията. А неговият подвиг не остана незабелязан и часове след мача с Швеция, последователите на футболиста в Инстаграм се увеличиха с 50% и вече са над 40 хиляди души.